Gündem

1 Ocak’tan itibaren 5 yeni uygulama hayata geçiyor: Hepsi zorunlu olacak!

1 Ocak 2024 tarihi itibariyle birçok yeni düzenleme hayata geçecek. Bu düzenlemeler arasında konut kiralarında fahiş fiyatları önlemek, arzı artırmak ve kayıt dışılığı engellemek amacıyla Airbnb evlerine izin belgesi zorunluluğu bulunuyor. Ayrıca, yolcu otobüslerine araç takip cihazı kullanımı zorunlu hale gelecek. Lokanta, restoran, kafe gibi yiyecek ve içecek hizmeti sunan iş yerlerinde ise fiyat listeleri kapı girişlerinde bulundurulmak zorunda olacak.

Bu yeni düzenlemelerle birlikte, konut kiralamalarında daha fazla şeffaflık ve denetim, ulaşımda güvenlik ve takip, yiyecek içecek sektöründe ise fiyatlandırma konularında daha fazla düzenleme sağlanması hedefleniyor.

1 Ocak 2024’te başlayacak

  1. Konut kiralamalarına Airbnb düzenlemesi

Turizm amaçlı konut kiralamalarında kayıt dışılığı engellemek için yeni bir düzenleme geliyor. 1 Ocak’tan itibaren konutların turizm amaçlı kiralanması için izin belgesi alınması zorunlu olacak. İzin belgesi olmadan kiralama yapanlara 100 bin TL, 15 gün içinde izin belgesi almazsa 500 bin TL para cezası kesilecek.

  1. Yolcu otobüslerine araç takip cihazı zorunluluğu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın düzenlemesiyle şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan otobüslere araç takip cihazı takılması zorunlu hale geliyor. Taşıtların konum bilgileri 2 dakikada bir Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi’ne (U-ETDS) aktarılacak.

  1. IMEI numaralarının kayıt düzenlemesi

BTK tarafından hazırlanan IMEI numaralarının kayıtlarına ilişkin düzenleme de yılbaşında yürürlüğe girecek. İthal veya imal edilen cep telefonlarının IMEI numaraları, ithalatçı veya imalatçı tarafından BTK’ye bildirilecek.

1 Ocak 2024’ten önce kesintisiz 7 yıl veya son sinyal alınmasından itibaren 1 yıl boyunca elektronik haberleşme şebekelerinden hizmet alınmayan IMEI numaraları kullanıma kapatılacak.

  1. Fiyat listeleri giriş kapısında yer alacak

Ticaret Bakanlığı’nın yönetmeliğiyle lokanta, restoran, kafe gibi iş yerlerinde tarife ve fiyat listelerinin giriş kapısının önüne ve masaların üzerine konulması zorunlu hale geliyor.

Böylece tüketiciler, iş yerine girmeden fiyat karşılaştırması yapabilecekler.

  1. İnşaat demirine izleme sistemi

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından devreye alınacak İnşaat Demiri İzleme Sistemi (İDİS) ile yurt içinde üretilen veya ithal edilen inşaat demirleri takip edilecek.

Sistem verileri Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, Ticaret bakanlıkları ve Gelir İdaresi Başkanlığına da aktarılacak.