İnternet üzerinden alışveriş yapan tüketicilerin, 1 Ocak’tan itibaren iade edecekleri ürünlerin kargo ücretini kendilerinin ödemesi gerekecek.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2023 yılının ilk 3 ayında internet üzerinden alışveriş yapan bireylerin yüzde 75,5’i giyim, ayakkabı ve aksesuar aldı. Aynı dönemde, web sitesi veya mobil uygulama üzerinden yaptığı satın alma işleminde sorunla karşılaşan bireylerin oranı ise yüzde 27,1 oldu. En fazla karşılaşılan sorunlar sırasıyla teslimatın belirtilenden daha yavaş olması ve yanlış veya hasarlı mal, hizmet teslimi oldu.
Ürünlerin iade sürecinde değişiklik yapıldı
İnternet üzerinden alışverişin son yıllarda artmasıyla kargo şubelerindeki iade işlemlerinde yaşanan sorunların çözümü için ürünlerin iade sürecinde değişiklik yapıldı. Bu kapsamda, 1 Ocak’tan itibaren internetten alınan ürünlerin iadesinin, tüketiciler tarafından karşılanacağı kararlaştırıldı.
Ticaret Bakanlığı’nın ‘Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ kararı ile tüketici satın aldığı ürüne ilişkin, teslim tarihinden itibaren 14 gün içerisinde cayma hakkını kullanabilecek. Tüketici, iade masrafını karşılamakla yükümlü olacak. Malın ayıplı olması durumunda tüketici iadeye ilişkin masraflardan sorumlu tutulmayacak. Tüketicinin talep etmesi halinde iade masrafı, kendisine iade edilecek mal veya hizmet bedeli ile teslimat masraflarından mahsup edilecek.
Aldatıcı mesajlara dikkat
Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, “Yılbaşından sonra kargo bedelini, ürün ayıplı mal olmadıkça tüketici ödeyecek. Kargoyu teslim almama, alışverişten vazgeçme durumunda şirket, kargo ücreti için tahsil davası açabilir. Bu uygulama dolandırıcıların ekmeğine yağ sürüyor. Daha önce tüketicileri dolandıran, kötü niyetli kişilerce kargo şirketi adıyla gönderilen mesajlara daha sık rastlanabilir. Tüketiciler kötü niyetli kişilerce gönderilen aldatmaca mesajlara dikkat etmeli” diye konuştu.