Editörün SeçtikleriEkonomi

10.000 TL maaş alan emekliler dikkat! Emekli maaşına zam için duyuruldu

Türkiye’de emekli maaşlarına Temmuz ayı itibarıyla yapılacak zam oranları ve kök aylık düzenlemeleri yeniden gündeme gelirken Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) haziran ayı enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından memur ve emeklilerin zam oranları belirlendiği bildirildi. Bununla beraber bu zam oranlarının kök aylıklara etkisi, özellikle düşük aylık alan emekliler arasında tartışmalara yol açtığı ve en düşük emekli maaşı alanlar ek zam beklemeye devam ediyorlar.

ZAM ORANLARI BELLİ OLDU

Memur ve memur emeklilerine yapılacak zam oranı %19,3 olarak belirlenirken, SSK ve Bağ-Kur emeklileri %24,7 zam alacağı ifade edilerek bu oranların genel enflasyonun üzerinde gerçekleştiği için emekliler arasında umut verici bir gelişme olduğu ve kök aylıklara yapılacak olan zam, düşük aylık alan emekliler için farklı sonuçlar doğuracağı bildirildi.

ZAM YOK

Kök aylık düzenlemesi, özellikle en düşük emekli aylığı olan 10 bin TL’nin altında kalan emeklileri doğrudan ilgilendirdiğinden mevcut durumda kök aylığı 10 bin TL’nin altında olan emekliler, belirlenen zam oranlarına göre aylık gelirlerinde herhangi bir artış görmeyecekler ve 10 bin lira almaya devam edecekler.

2023’ÜN TEMMUZ’U GİBİ…

Hükümetin, kök aylık düzenlemesini içeren torba yasa taslağını Meclis’e sunması bekleniyordu ancak beklenen düzenleme taslağa dahil edilmedi. Bundan dolayı düşük aylık alan emeklilerin beklentileri yine ertelenirken en düşük emekli maaşı alanlar yine 10 bin lira almaya devam edecekler. Tıpkı 2023 yılının Temmuz ayında yaşananlar gibi…