10 yıl içinde herkesin yapması gerekiyor: Yapmayanın parasına el konulacak!

Türkiye’de milyonlarca kişi banka hesaplarını kullanıyor. Ancak mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklardan hak sahibinin en son işlem tarihinden başlayarak 10 yıl içinde işlem yapmaması halinde bu hesaplar zaman aşımına uğruyor. Böyle durumlarda bankalar resmi internet sayfası üzerinden zaman aşımı duyurusunda bulunuyor. Zamanaşımı listesinde bulunanların ise vakit kaybetmeden hesabının bulunduğu şubeye başvuru yapması gerekiyor.

Banka hesabı bulunan ancak açtığı hesabı unutan binlerce vatandaş var. 10 yıl içerisinde hiçbir işlem yapılmayan hesaplar ise zamanaşımına uğrayarak Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devrediliyor.
Bu kapsamda bazı bankalardan yapılan açıklamalar ise şöyle

Ziraat Bankası

Zamanaşımına uğrayacak yatırım hesapları listesinde bilgileri yer alan müşterilerimizin YTM’ye devir yapılacak tarihten önce şubelerimize başvurmaları gerekmekte olup, listede belirtilen tarihe kadar işlem yapılmaması halinde yatırım hesaplarındaki her türlü emanet ve alacaklar ile bunlara bağlı faiz, kar payı ve diğer getiriler Yatırımcı Tazmin Merkezine devredilecektir.

İş Bankası

Listede isim ve hesap bilgileri yer alan müşterilerimizin 2021 ve 2022 yılında zamanaşımına uğrayacak olanlar için tabloda belirtilen tarihe kadar geçerli kimlik belgeleri ile hesaplarının bulunduğu şubeye veya şubelerimizden herhangi birine başvurmamaları halinde yasa gereği zamanaşımına uğramış olan yatırım hizmetleri ve faaliyetlerinden kaynaklanan her türlü emanet ve alacaklar Yatırımcı Tazmin Merkezi’ne devredilecektir.

Akbank

2022 yılında zamanaşımına uğrayacak müşterilerimizin listesi web sitemizde ilan edilmektedir. Aşağıdaki sorgu ekranından adınız ve soyadınıza göre hesap durumunuzu sorgulayabilirsiniz. Web sitemizde ilan edilen hesabınızın zamanaşımı tarihine kadar, geçerli kimlik belgeniz ile birlikte Bankamıza başvuruda bulunmadığınız takdirde, Sermaye Piyasası Kanunu´nun 83.maddesi uyarınca zamanaşımına uğrayacak olan emanet ve alacaklarınız ile bunlara bağlı faiz, kar payı ve diğer getiriler Yatırımcı Tazmin Merkezi´ne emaneten devredilecektir. 22.04.2021 tarihinden önce Yatırımcı Tazmin Merkezi´ne gelir kaydedilen tutarlar iade edilmeyecektir.

Exit mobile version