EkonomiGündem

11 haneli TC kimlik numaranızla kontrol edin: Hesaplara 4 bin 336 TL yattı! Hemen ATM’ye gidip çekin

Paralar hesaplara yatmaya başladı. Ödeme bekleyen kişileri sevindiren açıklama geldi. Hak sahiplerine dün itibariyle ödemelerin başladığı bildirildi. Ödemeler il il gerçekleşecek. Paraların yatıp yatmadığı e-Devlet üzerinden ya da SMS yoluyla kontrol edilebilecek. Bakan Göktaş, paraların hak sahiplerinin hesaplarına geçmeye başladığını açıkladı. Ödeme kapsamında hesaplara 4 bin 336 TL yatacak.

Devlet tarafından ihtiyaç sahiplerine yönelik destek ödemeleri sürüyor. Bu desteklerden biri de evde bakım maaşı oldu. Devlet, evinde yaşlı, engelli, yardıma muhtaç kişilere bakanlara maddi destekte bulunuyor. Evde bakım maaşı kapsamında hesaplara yatan maaş miktarı ise 4 bin 336 TL. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, evde bakım maaşı ödemelerinin bugünden itibaren başladığını duyurdu.

Bakan Göktaş, “Bakanlık olarak engelli bireylerin eğitim, sağlık, güvenlik, istihdam gibi temel haklarına tam olarak ulaşmaları için hak temelli bir bakış açısıyla politikalar geliştiriyoruz.” dedi.

HESAPLARA 4 BİN 336 TL YATIRILIYOR

Bakan Göktaş, evde bakım maaşı ödemesi kapsamında hesaplara 4 bin 336 TL aktarıldığını belirterek şu ifadeleri kullandı;

Bakıma ihtiyacı olan ağır engelli vatandaşlar ve aileleri için bu ay toplam 2 milyar 448 milyon TL Evde Bakım Yardımı’nı hesaplara yatırmaya başladık. Bu ay 570 bin vatandaşımız Evde Bakım Yardımı’ndan yararlanıyor. Bakanlık olarak engellilik alanındaki Türkiye Yüzyılı Vizyonumuz çerçevesinde hak temelli sosyal yardımların şeffaf bir anlayışla sürdürülebilir olmasını çok önemli görüyoruz.

Bu çerçevede hiç kimseyi arkada bırakmayan toplum vizyonumuz ile engelli bireylerin kendi sosyal çevrelerinde, ayrımcılığa uğramaksızın toplumsal yaşamın her alanına aktif ve bağımsız bir şekilde katılımlarını sağlayacağımızı vurgulayarak, ödemelerin tüm engelli vatandaşlarımıza hayırlı olmasını dilerim.

E-DEVLET’TEN EVDE BAKIM MAAŞI SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Maaş bekleyen vatandaşlar tarafından ödemelerle ilgili detaylar merak ediliyor. Haziran ayı ödemeleriyle ilgili araştırmalar da hız kazandı. Evde Bakım aylığı ödemeleri E Devlet üzerinden sorgulanıyor. TC kimlik numarası ve E Devlet şifresi kullanarak giriş yapılan sistemin arama çubuğuna “Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama” yazın ve butona tıklayın. Ardından açılan sayfada maaş ödemesi ile ilgili detayalar çıkıyor. Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama özelliği Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı sekmesinin altında tüm detaylara ulaşılabiliyor.

SMS İLE EVDE BAKIM MAAŞI NASIL SORGULANIR?

Evde bakım aylığı alanlar sorgulama yapmak için telefonlarının SMS özelliğini de kullanabilir. Ziraat Katılım Bankası aracılığı ile alanlar, cep telefonlarının mesaj bölümüne BAKIYE yazıp, 4747’e SMS atarak bakiye takibi yapabilirler. Mesaj göndermeniz dahilinde 1 SMS ücreti operatörünüz tarafından tahsil edilir. Bakım ödemesinin yanında yaşlının kendisine de maaş veriliyor. Bunun için de bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Yaşlılığı nedeniyle herhangi bir işte çalışamayan ve geliri olmayanlara bağlanan maaş halk arasında 65 yaş aylığı olarak biliniyor.

EVDE BAKIM MAAŞI BAŞVURUSU

Evde bakım maaşı engelli kişinin ikametgahının bulunduğu yerdeki Aile ve Sosyal Politikalar İl veya varsa ‘İlçe Müdürlüklerine’ başvuru yapılarak alınır. Evde bakım maaşını alabilmek için gelir kriterlerinin uygun olması, bakıma muhtaçlık kriteri, ağır engelli olduğunu belirten sağlık kurulu raporu gibi bilgiler inceleniyor.