Gündem

11 köy küle döndü: 14 ölü 97 yaralı! Üzerine bir patalama daha!

Endonezya’da cumartesi günü patlayan Semeru Yanardağı’nın ardından küle dönen köylerdeki arama kurtarma çalışmaları bugün yanardağın tekrardan patlaması sonucu durduruldu. Şu ana kadar 14 kişi yaşamını yitirirken, 97 kişi ise yaralandı. Endonezya’da ikinci patlama yaşandı. Arama kurtarma çalışmalarına ara verildi. Yaşanan patlama sebebiyle 14 kişi yaşamını yitirdi, 97 kişi ise yaralandı.

Alınan son bilgilere göre ise yanardağ ikinci kez patladı. Patlama nedeniyle arama kurtarma çalışmalarına ara verildi. Evler tamamen toprağın içine gömüldü ve araçlar sular altında kaldı.

Toplamda 11 köyün külle kaplandığı ifade ediliyor. Çamur akıntısına sürüklenen 10 kişi halen aranıyor. Akıntıya kapılanlardan birinin ineklerini kurtarmak için olay yerinden ayrılmadığı öğrenildi.  Bölgedeki ekipler köylerde sağ kalanları kurtarmak için canla başla çalışıyordu. Kameraya pek çok duygusal görüntü yansıdı.

Bölgedeki ekipler köylerde sağ kalanları kurtarmak için canla başla çalışıyordu. Kameraya pek çok duygusal görüntü yansıdı. Bölge halkı, başta bunun olağan bir sel olduğunu, gelenin lavla birlikte karışmış sıcak çamur olduğunu anlayamadıklarını söyleyerek, “Yağmurlar ve sıcak dumanlar gelince bir anda gökyüzü kapkara oldu. Yağmur yağmasaydık hiç nefes alamayacaktık” ifadelerini kullandı.

Bulunan cesetlerin kimliği henüz belirlenemediği için, bazı aileler halen her yerde yakınlarını arıyor. Endonezya’nın afetlerle ilgili kurum sözcüsü, yaralıların çevre hastanelerde ve tıbbi tesislerde tedavi gördüğünü söyledi. Şu ana kadar 1300 kişi tahliye edildi. Dün binalarda mahsur kaldığı öğrenilen 10 kum madeni işçisi de kurtarıldı.

Boğucu duman, yaşanan elektrik kesintiler ve patlama sırasında ortaya çıkan lavlarla karışan yağmurun oluşturduğu çamur, bölgeyi halen tehlikeli kılıyor. Patlama sırasında bölge yakınlarındaki Malang şehrine giden köprü de yıkıldı.

Uzmanlar, patlayan yanardağın, dağın kenarına düşen şiddetli yağmurun krateri çökertmesi nedeniyle yaşandığını söyledi. Magma akışında ise herhangi bir artış olmadığı belirtildi