Gündem

12. Kalkınma Planı’nda çalışan göçmen itirafı! Ücretleri düşürüyorlar

Türkiye’de yaşanan göçmen sorunu, işçi ücretlerini aşağı çektiği ve kayıt dışı istihdamı artırdığı konusundaki endişeleri dile getirirken, 12. Kalkınma Planı’nda resmi bir itiraf yer aldı. Göçmenlerin, Türk işçilerinin maaşları üzerinde olumsuz etkisi olduğu kabul edildi.

Kalkınma Planı’na göre, göçmenlerin işçi ücretlerinin düşmesine ve kayıt dışı istihdamın artmasına neden olduğu tespit edildi. Ancak, bu durumu düzeltmek için önümüzdeki beş yıl içinde göçmenlere Türkçe öğretilerek iş bulmaları kolaylaştırılacak. Ayrıca, Türkiye’nin 2015 yılından bu yana dünya genelinde en fazla sığınmacıyı ağırladığı da itiraf edildi.

Kalkınma planında itiraf

Kalkınma planında, göçmenlerin gittikleri ülkelerde iş ücretlerini aşağı çektiği tespiti şöyle ifade edildi: “Düşük nitelikli işlerde kontrolsüz göçmen yoğunluğu, kayıt dışı istihdamı artırmanın yanı sıra iş koşullarının kötüleşmesine ve ücretlerin aşağıya çekilmesine yol açmaktadır.”

Kalkınma planı, otomasyon ve teknolojik gelişmelerin işgücü talebini azaltarak ücretlerin düşmesine neden olduğuna dikkat çekerken, göçmenlerin bu ücret düşüşünü daha da artıracağını açıkça ifade etti.

Türkçe öğrenmeleri teşvik edilecek

Göçmenlerin yerli işçi taleplerini karşılamada Türkçe öğretimine ağırlık verileceği belirtilen planda, “Göçmenlerin sosyal ve kültürel entegrasyonunu artırmak için Türkçe dil eğitimi gibi yaygın eğitim programları düzenlenecektir” denildi.

Ayrıca, 2024-2028 dönemini kapsayan 5 yıllık kalkınma planında, dış göçün bazı ülkelerin nüfus yapısını etkilediği, genel olarak ise şehirlerde nüfus artışına yol açtığı ve ailelerin barınma, spor, kütüphane ve yeşil alanlara erişimini zorlaştırdığı vurgulandı. Plan, “İnsan hareketliliğinin artması, göçler ve şehirlerin büyümesi toplumsal yaşama katılımı zorlaştırmakta, ailenin ulaşım, sağlık ve güvenlik ihtiyaçlarını öne çıkarmaktadır” dedi.