İzmir Haberleri

14. Travel Turkey İzmir Dijital Fuarı Basın Toplantısı’nda Tunç Soyer’den önemli açıklamalar: Yüzlerce işletme çok büyük risk altında!

14. Travel Turkey İzmir Dijital Fuarı basın toplantısı bugün sanal olarak düzenlendi. Zoom üzerinden düzenlenen toplantıya, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Firuz B. Bağlıkaya, Türkiye Otelciler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Sururi Çorabatır katıldı. Tunç Soyer tarafından yapılan açıklamalarında, “Bugün yüzlerce turizm işletmesi çok büyük risk altında” diyerek, dijital fuarcılığın önemine dikkat çekti.

Corona virüsü pandemisi nedeniyle bu sene 14.Travel Turkey İzmir Dijital Fuarı, İZFAŞ organizasyonunda online olarak gerçekleştirildi. Toplantının açılışını Mehmet Ali Deniz gerçekleştirdi.

 

Türkiye’de turizm sektörünün ilk sanal toplantısı olduğu belirtilen toplantıda, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer şu ifadeleri kullandı:

Başta, Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Firuz B. Bağlıkaya, Türkiye Otelciler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Sururi Çorabatır’a değerli tespitleri ve katılımları nedeniyle çok teşekkür etmek istiyorum.

Türkiye’nin en büyük ve en modern fuarı Fuar İzmir’in 3D modellemesi yapılarak, ekranlara taşınıldığı ve kullanıcıların tek tıkla ulaşabileceği sanal platformuna dönüştürülen Dijital İzmir Sanal Fuarı’nda ilk olarak olivetech ve ekoloji İzmir sanal fuarları gerçekleştirilmişti.

Dijital İzmir Fuar’ın ikinci konuğu 14. Travel Turkey İzmir Dijital Fuarı olacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Türkiye Seyahat Ajentalar Birliği ve Türksat İZFAŞ ortaklığında düzenlenecek 14. Travel Turkey İzmir Dijital Fuarı 2020 yılının Patara yılı olarak ilan edilmesi nedeniyle, bu yıl Patara Antik Kenti Teması ile gerçekleştirilecek.

Turizm sektörünün ülkemizdeki ilk sanal fuarı olacak olan 14.Travel Turkey İzmir dijital fuarı, dünyanın 4 bir yanından Turizm profesyonellerini buluşturacak.

2020 yılında pandemi nedeniyle uluslararası turizmde yüzde 60 ile 80 arasında büyük düşüşler yaşandı. Bugün yüzlerce turizm işletmesi çok büyük risk altında. Buna turizmin etkilendiği sektörleri de katarsak, başka bir çok sektörün aynı riski taşıdığını söyleyebiliriz.

Pandemi sonrası açığa çıkan fırsatları iyi değerlendirebilmek için gereken tüm çalışmaları tüm paydaşlarımız ile yürütücez.

Pandemi sürecinde turizm hijyen kurulu kurmuştuk ve turuncu çember uygulamasını başlatarak, İzmir’in sağlıklı bir destinasyon olarak konumlandırdığımız iletişim kampanyası ile pandeminin yarattığı tüm olumsuzluklara rağmen İzmir’de turizm sektörünü beklentilerin üzerinde kapatmayı başarmıştık.

Tarih ve kültür, gastronomi, somut olmayan kültürel miras, etkinlik ve festivaller, inanç, endüstriyel miras, deniz ve kıyı, doğa ve kırsal alanlar, sinema sağlık ve konaklama gibi 11 farklı başlıkta 2000’den fazla noktaya dair bilgi ve görsel bir araya getirildi.

İzmir’in dijital destinasyon envanterini hazırlayarak, İzmir’i dünyaya tanıtmak için çok önemli bir temel oluşturduk.

Pandemi sonrası dönemde İzmir’in değişimin kenarında değil, içinde yer alıp değişimi fırsata çeviren bir şehir olması için çalışıyoruz. Tüm bunları gerçekleştirmek için de çok taraflı ve çok boyutlu, küresel, ulusal ve yerel işbirliklerini güçlendiriyor ve ortak akıl, ortak koordinasyon ve ortak dayanışmaya her zamankinden daha fazla önem veriyoruz.

Yeni normalleşme dediğimiz dönemde rekabet çok daha artacak. Tam bu noktada bu dinamiklerin İzmir ve Türkiye üzerinde ortak çalışma yapan dinamiklerin, aralarındaki rekabeti geride bırakarak çok daha sıkı işbirliğine, çok daha güçlü dayanışmaya ihtiyaç duyduğunu düşünüyoruz.

Bu yıl ilk defa dijital platform üzerinden gerçekleştirdiğimiz, Travel Turkey İzmir dijital fuarı ve diğer sanal fuarlarımız pandemiyi ardımızda bıraktığımız ve koşulları mümkün kıldığı ilk fırsatta fiziksel olarak gerçekleştirmeye devam edeceğiz.

Şubat ayında 14. Sü gerçekleştirilecek Travel Turkey İzmir dijital fuarının İzmir’e ve ülkemizde hayırlı olmasını diliyor, emek veren tüm paydaşlarımızı sevgiyle, saygıyla selamlıyor, şükranlarımızı sunuyoruz.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Firuz B. Bağlıkaya

Sektör, ülke ve dünya olarak daha önce bilmediğimiz bir epey yara oldu.

Tüm zorluklara rağmen bölgenin en önemli fuarı olan 14. Travel Turkey fuarı için online olarak bir araya geldik.

Biz bugün hep birlikte İzmir’den dünyaya inaçla ve inatla “Nerede kalmıştık?” diyoruz.

2020 yılında dünya genelinde binlerce fuar iptal edildi veya ertelendi.

Aşının bulunduğu haberleri umutlarımızı yeşertse de önümüzdeki belirsizlikler hala yerini koruyor.

Aşının adil dağıtımı, üretim süreci ve salgınla mücadeledeki etkisi bu belirsizlikler bulutunu yavaş yavaş dağıtacak ve insanlar bu bahar aylarından başlayarak hak ettikleri tatili yapmak isteyecektir.

 İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener

Her yıl Aralık ayında düzenlenen fuarı pandemi nedeniyle 2 ay gecikme ile 25-27 Şubat 2021 tarihleri arasında sanal ortamda gerçekleştireceğiz.

İçinden geçmekte olduğumuz zorlu süreç fuarcılığın da biçim değiştirmesine neden oldu.

İzfaş örnek nitelikte işlevsel ve kullanıcı dostu bir sanal fuar yazılımı üretti.

Turizmde artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı bilmek gerekir.

Türkiye Otelciler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Sururi Çorabatır

Geride bıraktığımız yıl tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de çok zor geçti.

Dünya turizmi covid-19 pandemisi nedeniyle eşi benzeri görülmemiş bir küçülme yaşadı.

Bir çok sektörde olduğu gibi turizmin geleceği de tedbirler ile bağlı olacaktır.

Travel Turkey çok önem arz ediyor. Vatandaşlarımızın fuarlar aracılığı ile ülkemizin değişik bölgelerini, otellerimizi, gastronomisini, doğal güzelliklerini, gezilecek yerleri ile ilgili detayları bilgi edinmektedirler. Dijital ortamda büyük başarı ile adapte edilmiş 14.Travel Turkey İzmir Dijital Fuarı organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum.