19 Temmuz 2023 tarihli ‘İKÇÜ TIP Fakültesi’nde görülmemiş mobbing’ başlıklı haberin tekzip metnidir

Haber sitemizde 19 Temmuz 2023 tarihinde yayınlanan ‘İKÇÜ TIP Fakültesi’nde görülmemiş mobbing’ başlıklı haberimizin tekzip metnidir.

TEKZİP METNİ

1- Müvekkil Prof. Dr. Orhan OYAR hakkındaki iddialara karşı açıklamalarımız;

Haberde, müvekkillerden Prof. Dr. Eser ÖZ OYAR’ın, haberde ismi geçen şahsa  dönük mobbing uyguladığı ve bu nedenle kendisi hakkında şikayet yapıldığı, Üniversite’nin iddiaları araştırmak için inceleme çalışması başlattığı, bu aşamada bir skandal patladığı, soruşturmayı Prof. Dr Eser ÖZ OYAR’ın eşi diğer müvekkil Prof. Dr. Orhan OYAR’ın ve samimi arkadaşı Prof. Dr. Yüksel BEŞİR’in yaptığı belirtilmiştir. BU HUSUS TÜMÜYLE GERÇEK DIŞIDIR. Müvekkilimiz Prof Dr. Orhan OYAR hiçbir surette inceleme için görevlendirilmediği gibi, görevlendirilen Prof Dr. Yüksel BEŞİR ile müvekkil Prof Dr. Orhan OYAR’ın hiçbir samimiyeti ve arkadaşlığı da bulunmamaktadır. Zaten üniversite bu nedenle inceleme yapma görevini Prof. Dr. Yüksel BEŞİR’e vermiştir. Yapılan incelemede iddiaların aslının olmadığı da ortaya çıkmıştır.

Belirtilen nedenle müvekkil Prof. Dr. Orhan OYAR hakkında yapılan haberdeki iddialar tümüyle gerçek dışı olup, iddialar müvekkilin akademik saygınlığına gölge düşürmek amaçlı ve kişilik haklarına açıkça saldırı mahiyetindedir. İlgili kişiler hakkında her türlü yasal yola derhal başvurulacağını özellikle bildirmek isteriz.

2- Müvekkil Prof. Dr. Eser ÖZ OYAR hakkındaki iddialara karşı açıklamalarımız;

Muhatabın Ege Haber İnternet Haber Sitesi’nde, Didar DEMİRCİ tarafından yapılan “İKÇÜ Tıp Fakültesi’nde Görülmemiş Mobbing” başlıklı yazıda müvekkil hakkında gerçeğe aykırı haber yapılmıştır. Öncelikle haberde müvekkil Eser ÖZ OYAR hakkında soruşturma yapıldığı defalarca belirtilmiştir. Bu husus doğru değildir. Müvekkil hakkında hiçbir zaman soruşturma açılmamış olup, aleyhine yapılan şikayet konularının doğru olup olmadığının araştırılması için sadece görevlendirilen bir öğretim üyesi eliyle inceleme yapılmıştır.

Müvekkil Eser ÖZ OYAR hakkında tümüyle haksız şekilde iddia ve isnatta bulunan, akademik nezaketten uzak disiplinsiz davranışları nedeniyle sürekli sorun yaratan iddia sahibine dayalı yapılan haber öncesinde, haberde geçtiği şekilde müvekkil ile muhabir tarafından görüşme yapılmamış, muhabir tarafından görüşme yapma talebinde dahi bulunulmamıştır. Muhabir tarafından haber hazırlanıp yayınlandığı aşamada görüşme talebinde bulunulması ise tümüyle yasak savma amaçlı olmuştur. Basın etiğine uygun davranmış şekilde görüntü vermek için, haberin yayımı ile birlikte güya görüşme yapma amaçlı arama yapılması adı geçen kişilere yakışmamıştır.

Deniz Yıldız Pehlivan Deksmedetomidin, Fentanin…….Sıçanlar Üzerinde Araştırılması adlı çalışmanın yürütücüsü olmayıp, çalışmanın yürütücüsü müvekkil Prof. Dr. Eser ÖZ OYAR’dır. Proje yürütücüsü yapılacak sözleşmeye taraf olan proje yazma, yürütme erkine sahip, projenin bilimsel, teknik, idari, mali ve hukuki her tür sorumluluğunu taşıyan ve yazışmaları yapan kişidir. Prof. Dr. Eser ÖZ OYAR, ilgili projenin yürütücüsü olduğundan her aşamasından sorumlu olup, katkı sağlamadığı iddiası gerçeği yansıtmamaktadır. Haberde “Adını makaleye yazdırmayı kabul ettiremeyince” ibaresi, abesle iştigal olup akademik etiğe uymamaktadır.

Müvekkil Prof. Dr. Eser ÖZ OYAR’ın makaleyi yayınlatmadığı iddiası da kesinlikle doğru değildir. Makale yayınlanmak üzere yurtdışı dergilere 2 defa gönderilmiş olmasına rağmen her ikisinde de kabul görmemiştir. Her iki makalede müvekkil Prof Dr. Eser ÖZ OYAR ilk isim değil, son isimdir.

Müvekkil Prof. Dr. Eser ÖZ OYAR’ın araştırmaya son verdiği iddiası da doğru değildir. Tüm akademisyenler bilir ki, makale aşamasına gelmiş bir çalışma zaten tamamlanmış demektir. Çalışma sürerken, deney aşaması bitmiş çalışmaya son verilmesi şöyle dursun, araştırıcıların isteği üzerine resmi olarak 1 yıl uzatılmıştır.

 Haber içeriğinde, araştırma görevlisi olan iddia sahibinin çalışması için alındığı iddia edilen cihazların kendisine verilmediği, kilit altına alındığı, müvekkilin bu cihazları şahsi malı gibi sakladığı ve cihazların çürümeye terk edildiği iddiaları da, kesinlikle gerçek dışıdır. Cihazlar merkez laboratuvarda bulunmakta olup, kilit altında değildir. Bu cihazlar projede görev yapan araştırıcılar tarafından bulunduğu laboratuvara taşınmıştır. Müvekkil hakkında asılsız şekilde yapılan ortaya atılan iddialar Üniversite tarafından araştırılmış ve doğru olmadığı tespit edilmiştir. Üniversite tarafından alınan bu cihazlar, iddia sahibi araştırma görevlisinin kullanımına sunulduğu gibi diğer araştırıcıların da kullanımına açık tutulmuştur. Nitekim, bir çok araştırıcı tarafından da kullanılan bu cihazlar, iddia sahibi araştırıcının çalışmasının öngörülen süreleri çok aşması neticesi müvekkilin görev yaptığı bölüme geri getirilmesi ile birlikte diğer araştırıcılar tarafından da sıklıkla kullanılmıştır. Diğer araştırma görevlilerinin de kullanımına sunulmak üzere bölümde bulundurulması neticesinde, adı geçen bu tür haksız ithamlarda bulunmaya başlamıştır. Asıl Üniversiteye ait ve tüm araştırma görevlilerinin ve hocaların kullanımı için alınan cihazları kendi malı gibi gören iddia sahibi olan kişidir. Özetle, müvekkil Prof Dr. Eser ÖZ OYAR ile ilgili yaptığı tüm başvuru ve şikayetleri gerçek dışı çıkan iddia sahibinin, geçici görevlendirme ile geldiği bölümden doktorası bittikten sonra, doğal olarak kadrosunun olduğu yere geri dönmesi halini, sürgün edildi şeklinde ilan etmesi doğru değildir. Görevlendirmeler ve görevlendirme iptalleri Rektörlük tarafından yapılmakta olup, iddia sahibinin de görevlendirmesine ilişkin tasarruf Rektörlük tarafından yapılmıştır.

Dekanlığın ya da Anabilim Dalının, iddia sahibinin belirtmediği sürece hamileliğinden haberdar olması mümkün değildir. Dekanlığın kendisine iletilen bir sağlık raporunun fenni incelenmesini talep etmesi son derece doğal bir durumdur. Nitekim inceleyen kurul Deniz Yıldız Pehlivan’ın hakem hastaneye çağrılmasını uygun bulmuştur. İlgili, hamileliğini bahane ederek incelemeye gitmemiş, kırık varlığını bir radyolojik görüntü ile ispat etmemiştir.

Haberde “kıyak geçildiği” ifade edilen Kliniğin diğer araştırma görevlileri, Prof. Dr. Eser ÖZ OYAR’ı makalelerine yazdıkları için değil, sınav veya TUBİTAK bursu kazandıkları için yurtdışına gitme hakkı edinmişlerdir. Görevlendirmelerinde Anabilim Dalımızın bir dahli de olmamıştır. İlgili araştırma görevlileri Prof. Dr. Eser ÖZ OYAR’ın yürütücü ya da araştırıcı olduğu projelerde yer almışlardır.

Diğer araştırma görevlilerinin fazladan kazanç sağlaması imkanı tanındığı bilgisi de doğru olmayıp, aynı görevlendirme Deniz Yıldız Pehlivan için de yapılmıştır.

Tümüyle gerçek dışı iddialar ile aleyhine haber yapılan müvekkil Prof Dr. Eser ÖZ OYAR’ın itibarına suikast yapan her kim olursa olsun yargı önünde gerekli yanıtı alacaktır.

TEKZİP METNİNE KONU OLAN HABERİMİZ

İKÇÜ TIP Fakültesi’nde görülmemiş mobbing

Exit mobile version