Gündem

2 doz Biontech aşısı olanlar dikkat: Önemli gelişme!

Ülkemizde Sinovac ve BioNTech aşılarıyla uygulama devam ediyor. Aşılama hızla sürerken, 2 doz BioNTech aşısı olan vatandaşlar 3. dozun ne zaman yapılacağını merak ediyor. Konuyla ilgili bir gelişme yaşandı. Sağlık Bakanlığı’nın önümüzdeki günlerde kimin ne zaman aşı olacağına ilişkin açıklama yapacağı öğrenildi. Öte yandan bugün Bilim Kurulu toplanıyor.

Ülkemizde Sinovac ve BioNTech aşılarıyla uygulamalar devam ediyor. 2 doz Sinovac aşısı olanlar için 3. doz aşı randevuları açılmıştı. 2. doz BioNTech aşısı yaptıranlar da 3. dozlarını ne zaman olacağını merak ediyor. BioNTech aşısında hatırlatma dozunun ne zaman yapılacağı henüz netlik kazanmamışken, Sağlık Bakanlığının bu konuyu Bilim Kuruluna taşıyacağı öğrenildi.

BİLİM KURULU TOPLANIYOR

Koronavirüs Bilim Kurulu bugün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında toplanıyor. Toplantının gündem başlığı ise aşılama takvimi olacak. BioNTech aşısının uygulanmaya başladığı nisan ayında çift doz aşı olanlar için 6 aylık süre bu ay doluyor.

Bilim Kurulu’nun özellikle ilk etapta aşı olan ve risk grubundakiler için 3. dozun ne zaman yapılacağına ilişkin bir karar vermesi bekleniyor. Toplantının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yazılı bir açıklama yapacak.

3. DOZ BİONTECH AÇIKLAMASI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirilen Bilim Kurulu toplantısı sonrası hatırlatma dozuyla ilgili açıklamalarda bulunmuş ve 2 doz mRNA aşısı olanların 3’üncü doza ne zaman ihtiyaç duyacağına ilişkin şu bilgileri vermişti:

2 doz mRNA aşısı olan vatandaşlarımızın da ikinci doz üzerinden 5-6 ay geçtikten sonra hatırlatma dozuna ihtiyaç duyacakları öngörülmektedir. Bunun en önemli örneklerinden biri 18 yaş üzeri nüfusunun tamamını aşılamış bulunan İsrail’de 2. doz uygulamasından 6 ay sonra vaka sayılarının hızla artış göstermesidir. Yaklaşık 8 milyon nüfusta günlük 10 bin civarında vaka görülmesi, bizim nüfusumuza oranlandığında günde 100 bin vakaya karşılık gelmektedir. Türkiye’de hatırlatma dozu ihtiyacı tespit edilerek uygulamaya erkenden başlanmış, olası 100 bin vakalık etki 20 bin civarında günlük vaka ile sınırlanmıştır.

2 DOZ BİONTECH AŞISI OLANLARA 3. DOZ NE ZAMAN YAPILACAK?

3’üncü dozun ne zaman yapılacağıyla iligli tarih henüz netleşmemişken, Sağlık Bakanlığının çalışmaları hızlandırdığı öğrenildi. Hürriyet gazetesinden Meltem Özgenç’in haberine göre Bakanlık, milyonlarca vatandaşın antikor seviyesini ölçtü. Bu çalışma sonrası kimlere ne zaman aşı yapılacağı ortaya çıkacak. Öte yandan aşı tarihinin çalışmayla bağlantılı olarak yaş, cinsiyet ve bağışıklık durumuna göre değişiklik gösterebileceği öğrenilirken, bakanlığının önümüzdeki günlerde açıklamayı yapacağı aktarıldı.