2 Doz Sinovac Aşısı Olanlar Risk Altında Dikkat! Uzmanlar Uyardı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün yaptığı açıklamada Covd-19 kaynaklı ölümlerin yüzde 90’nın hiç aşı olmamış kişiler olduğunu belirtti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “%78’imiz tek, %60’ımız 2 doz aşı olmuş durumdayız. Son 4 haftada vaka artışları özellikle aşı olmamış kişilerden kaynaklanıyor. Aktif vakaların %81’i, hastaneye yatanlarınsa yaklaşık %90’ı aşısı tam olmayan kişiler. Kayıpların sadece %10’a yakını tam aşılı” ifadelerini kullandı.

Bakan Koca: Sinovac Aşısı Olan Kişilerin 3. Dozu Olması Gerektiğini Vurguladı

Koronavirüs vakalarının en yoğun olduğu yaş grubunun 15-45 yaş grubu olduğunu vurgulayan Koca, Tek doz aşının koruyuculuk açısından yeterli olmadığını ve 2 doz Sinovac aşısı olan kişilerin 3 ay geçtikten sonra 3. doz aşı olması gerektiğini belirtti. belirtti. Koca, “Özellikle elimizdeki veriler üçüncü aydan sonra bu koruyuculuğun azaldığını, yaşlı grupta ek olarak daha da düştüğünü gösteriyor. Yani 2 doz inaktif aşısı yaptırmış kişi rahat hareket etmemeli, 3 ay sonra yeni aşısını yaptırmalıdır” dedi.

Sinovac Aşısı Nedir?

CoronaVac, Çinli biyofarmasötik şirketi Sinovac tarafından geliştirilen inaktif bir koronavirüs aşısıdır. 2020’nin ortalarından itibaren Faz III klinik araştırmalarından geçmeye başlayan aşı, klinik sonuçlar açıklanarak Faz III aşamasını tamamlamıştır. 2 ile 8 derece sıcaklığında buzdolabında saklanabilmektedir. 

Aşı Covid-19 için kimyasal olarak inaktive edilmiş bir tam virüs aşısıdır. Ekim ayında, Brezilya’nın ulusal düzenleyici kurumu Anvisa 6 milyon doz CoronaVac ve hammadde ile ek 40 milyon doz üretmek için ithalat yetkisi verdi.

Exit mobile version