EkonomiGündem

2. el otomobil satışında flaş karar: 1 Temmuz 2024’e kadar uzatıldı!

İkinci el otomobil satışlarıyla ilgili bir karar alındı. Karar, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Alınan karara göre, 1 Ocak 2024 tarihinde sona erecek olan “6 ay ve 6 bin kilometre” düzenlemesinin süresi uzatıldı.

SÜRE UZATILDI

İkinci el otomobil piyasasındaki fahiş fiyatların önüne geçilmesi amacıyla uygulanmaya başlayan “6 ay ve 6 bin kilometre” düzenlemesinin süresi uzatıldı. Buna göre, uygulama 1 Temmuz 2024 tarihine kadar devam edilecek. Karar, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Yönetmelikle ayrıca, 15 Temmuz 2023 tarihinde uygulanmaya başlanan ikinci el araçların, sıfır araç fiyatı üzerinde satılamaması kısıtlaması da 1 Temmuz 2024’e kadar uzatıldı.

Bakanlığın almış olduğu tedbirler, para ve maliye politikalarındaki değişikliklerle birlikte ikinci el otomobil satışları gerilemiş, fiyatlar ise sıfırlarına nazaran yüzde 30-40 civarında gerilemişti.

KURAL NEDEN GETİRİLMİŞTİ?

İkinci el otomobil fiyatlarına satış fiyatı düzenlemesi, fırsatçılar ve stokçular nedeniyle bayilerde araç sırası oluşunca ikinci ele düşmüş araçların fiyatları sıfır araçların fiyatlarının çok daha üstünde bulunuyor ve satışları gerçekleşiyordu. Bundan dolayı Ticaret Bakanlığı hamle yaparak ikinci el otomobil piyasasını düzene soktu.