Gündem

2 yıldır kar kuraklığı yaşıyoruz: Bu yaz kavrulacağız!

Okyanuslardaki deniz yüzeyi sıcaklığı, 2024 yazında rekor sıcaklıklara işaret ediyor. Uzmanlar, ocak ayında tüm okyanusların ağustos rekorunu egale ettiğini ve bu durumun yaz aylarında daha da yüksek sıcaklıklara yol açabileceğini belirtiyor.

Bakırçay Üniversitesi Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şermin Tağıl; “Deniz suyu sıcaklığı yaz aylarından beri ortalamanın altında düşmedi. Geçen ocak ayında bütün okyanuslar 21,1 santigrat dereceyle ağustos rekorunu egale etti. Böyle giderse temmuz ve ağustos aylarında daha da yüksek deniz suyu sıcaklıklarıyla karşılaşacağız” dedi.

1 derece artış bile büyük risk!

Paris İklim Anlaşması’nın öngördüğü 1,5 derecelik sıcaklık sınırına yaklaştığımızı vurgulayan Tağıl, deniz yüzeyi sıcaklıklarının da bu sınırı aşma ihtimalinin yüksek olduğunu söylüyor.

Ocak ayı sıcaklığı rekor kırdı!

Türkiye’de de kış mevsiminde ortalamaların üzerinde sıcaklıklar yaşanıyor. 2020 yılına kadar 2,9 derece olan ocak ayı ortalama sıcaklığı, 2024 yılında 5 derecelere kadar yükseldi.

Sıcaklık artışı bitkileri tehdit ediyor!

Sıcaklık artışının bitkilerin soğuklama ihtiyacını karşılamasını engellediğini ve bu durumun meyve üretimini düşürebileceğini belirten Tağıl, mart ayında soğuk hava dalgası yaşanmamasının önemli olduğunu söylüyor.

Kar kuraklığı barajları tehdit ediyor!

Türkiye’de 2 yıldır “kar kuraklığı” yaşandığını ve bu durumun barajlardaki su seviyesinin düşmesine neden olacağını da sözlerine ekleyen Tağıl, su kaynaklarının korunmasının önemini vurguluyor.