2019-2020 barajların doluluk oranı nedir? Evde su tasarrufu yapmanın yolları

Türkiye’de bu sene azalan yağışlar nedeniyle susuzluk tehlikesi yaşanıyor. Peki, susuzluk tehlikelisine karşı nasıl tasarruf edilir? Evde su tasarrufu yapmanın yollarını ve İzmir’de2019-2020 barajların doluluk oranını haberimizde verdik.

Bu sene azalan yağışlar nedeniyle susuzluk tehlikesi yaşanıyor. Bu kapsamda daha önce açıklamalarda bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Susuzluk tehdidi, birkaç günlük yağışla ortadan kalkacak bir durum değil. Suyumuzu mutlaka bilinçli ve tasarruflu kullanmak zorundayız” ifadelerini kullanmıştı.

İstanbul ve Muğla gibi illerden de susuzluk tehditine karşı uyarılarda bulunuluyor. Peki, vatandaşlar evde su tasarrufu nasıl sağlayabilir? Evde su tasarrufu yapmanın yollarını haberimizde verdik.

EVDE SU TASARRUFU YAPMANIN YOLLARI

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros’a göre evde su tasarrufu sağlamanın 7 yolu:

1- Ekonomik musluk başlığı kullanarak yarı yarıya su tasarrufu yapılabilir.
2- Ellerimizi yıkarken sabunladıktan sonra musluk kapatılmalı. Az su alıp elimizi 20 saniye sabunlar sonrasında musluğu az açıp elimizi yıkarsan harcayacağımız su miktarı 100-200 mililitre olacaktır. Ellerimizi yıkarken musluğu açık bırakırsak 2-3 litre suyu boşa da akıtmış olabiliriz. Her el yıkamamızda 1 litre su tasarrufu yapsak çok ciddi miktarda su tasarrufu sağlayabiliriz.
3- Dişlerimizi fırçalarken, tıraş olurken musluğun kapalı olmasına azami özen göstermeliyiz. Aynı şekilde duş alırken ve çamaşır makinesini de tam doldurup çalıştırarak da önemli bir tasarruf sağlayabiliriz.
4- Sebzelerimizi, meyvelerimizi her zamankinden daha fazla yıkıyoruz. Bunu yaparken de bir kap içinde onları bekletip, sonra durulama yaparak ve bu suyu da bitkileri sulamada kullanarak su tasarrufu yapabiliriz.
5- Duş alırken veya diğer zamanlarda sıcak su musluğunu açtığımızda gelen ilk soğuk suyu tekrar geri sisteme veren vana yapıları kullanabiliriz. Bu sistem yoksa ilk gelen soğuk suları bir kapta biriktirip bitkileri sulamada kullanabiliriz.
6- Sifon haznesine 1 litrelik pet şişe koymak da oldukça pratik bir tasarruf yöntemi.
7- Bitkileri buharlaşmanın en az olduğu rüzgarsız, gün içinde havanın en soğuk ve nemin en yüksek olduğu zamanlarda sulayabiliriz. Böylelikle daha az su ile bitkilerin su ihtiyacını karşılayabiliriz.

İzmir’de 2019-2020 barajların doluluk oranları:

İzmir’de barajların doluluk oranları İZSU resmi internet sayfası üzerinden güncelleniyor. Barajların doluluk oranlarını görmek ve takip etmek için tıklayınız. 

Exit mobile version