GenelGündem

2020 KYK borçları silinecek mi? İşte son gelişmeler!

Öğrenciler, yeni mezunlar ve yıllardır KYK borcunu ödemeye çalışan vatandaşların merakla beklediği KYK borçları ile ilgili son açıklamalar Bakan Kasapoğlu'ndan geldi.

Uzun zamandır gündemi en çok meşgul eden sorulardan biri olan ” KYK borçları silinecek mi?” sorusu ile ilgili bir açıklama da Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nda geldi.

Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından her yıl ihtiyaç sahibi öğrencilere burs ve kredi desteği sağlanıyor. Belirtilen kriterlere uymadığı için burs başvurusu kabul edilmeyen öğrenciler, KYK tarafından verilen geri ödemeli kredileri alıyor. Faizsiz olarak verilen bu krediler enflasyona bağlı olarak zamanla artıyor.

Mezun olduktan 2 yıl sonra geri ödemeleri başlayan kredi borçları ise öğrencilerin korkulu rüyası. Yıllardır konu hakkında sürekli çıkan gündem konuları ise borçların silinmesi ya da yapılandırılması yönünde.

Özellikle pandemi döneminde KYK borçları siliniyor mu ya da yapılandırılıyor mu sorusu yine en çok merak edilen konulardan biri.

BÜYÜK RESME BAKMALIYIZ

Konu hakkında gündemi sürekli takip eden yeni mezunlar ve öğrenciler koronavirüs salgını sırasında KYK borçları ile ilgili olarak #KykBorçlarıUnutuldu etiketiyle kendilerini hatırlattılar.

KYK borçlarının silinmesi ya da ertelenmesi konusunda bu süreçte bir açıklama da Bakan Kasapoğlu’ndan geldi. Kasapoğlu konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “18 yıl önce 45 lira olan burs ve krediler bugün 550 liraya geldi. 190 bin kapasiteli olan yurtlar, 700 bine çıktı. Okullar tatil oldu, burs ve kredi ödemelerini kesmedik. Öğrencilerden, yurtta kalmadıkları sürece ücret almadık. Resmin bütününe bakmak lazım. Borcunu ödemeyenler için çalışan ve çalışmayanlara yönelik çok önemli adımlar atıldı”  ifadelerine yer verdi.

KYK YURTLARI DA KORONAVİRÜS ÖNLEMLERİNİ TAMAMLIYOR

KYK borçları silinecek mi sorusuna verdiği yanıt ile birlikte Bakan KYK’ya bağlı yurtlar hakkında da açıklama yaptı. Koronavirüs tedbirleri kapsamında yurtdışından gelen vatandaşlar yurtlarda karantinaya alınmıştı. Yurtta kalan öğrencilerin hijyen korkularının olduğunun bilindiğini ifade eden Bakan; “Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nun kararları önemli. Yurtlarda sağlık kontrollerinin yapılması, ateş ölçümü gibi durumlar devam edecek. Virüsün yurtlarımızda yayılımını engellemek için hassasiyet göstereceğiz. Yurtlardaki yöneticilerimize bu konuyla ilgili bir de eğitim vereceğiz” dedi.

Yurtlarda kalan öğrencilerin koronavirüs hakkında eğitim alacağının da altını çizen Bakan Kasapoğlu; “Tedbirlere en azami derecede riayet edilecek. Bu virüsün yurtlarımızda yayılımını engellemek için hassasiyet göstereceğiz. Yurtlardaki yöneticilerimize bu konuyla ilgili bir de eğitim vereceğiz. Yurtlardaki odalarını ve yataklarını yurtdışından gelen öğrencilere teslim etmiş öğrencilerimiz, yuvalarına geldiklerinde yeni normale uyum sağlayacaktır. Biz de onlara odalarını eskisinden çok daha temiz bir şekilde teslim edeceğiz” ifadelerini kullandı.

KYK BORÇLARI NASIL HESAPLANIYOR?

KYK borçları, Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından, kredinin verildiği süreye Türkiye İstatistik Kurumunun Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksindeki (Yİ-ÜFE) artışlar hesaplanıp eklenerek ortaya çıkıyor. Faizsiz olarak alınan krediler Yİ-ÜFE oranları doğrultusunda geri ödeme noktasında artıyor.