GündemManşet

2021 için Türkiye’ye bir felaket uyarısı daha: Önlem alınmazsa istilaya neden olur!

Bu sene corona virüsü salgınının yanında çekirge istilaları da gündem olmuştu. Dicle Üniversitesi Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Satar ise 2021 yılı için uyarıda bulundu. Türkiye’nin farklı yerlerinde çekirgelerin yumurtalarını bıraktığını söyleyen Satar, önlem alınmazsa yavruların istilaya neden olabileceğini dile getirdi.

Türkiye corona virüsü, susuzluk gibi sorunlar ile mücadele ederken, bir de çekirge istilası uyarısı geldi. Prof. Dr. Tarafından yapılan açıklamalarda, farklı bölgelerinde yaşanan çekirge istilaları nedeniyle bu yıl tarım sektöründe ciddi zararlara neden olduğu bildirildi. Satar bu çekirgelerin tarla kenarlarına yumurtalarını bıraktıklarını söyleyerek, “Yumurtalarını toprağın birkaç santimetre altına bırakıyorlar, çıkacak yavrular yine istilaya yol açabilir” ifadelerini kullandı.

Tarla sürüldüğü zaman savunmasız kalacaktır

Erken dönemde ilaçlama yapılırsa salgının önüne geçilebileceğini söyleyen Satar, “Çekirgeler, tarlaların yan kısımlarına yumurtalarını bırakıyor. Oraların basit bir şekilde sürülmesini öneriyorum. Çünkü altta bulunan yumurtalar, tarlanın o kısmı sürüldüğü zaman yukarıya çıkacaktır ve korumasız olacaktır. Gerek soğuğa ve gerekse parazitlere karşı savunmasız olacağından bunların yok olacağını düşünüyorum. Tabi en önemli şey saha gözlemleridir.” Dedi.

Çok büyük ilaçlama yapılmalı

Şu anda Suudi Arabistan’da çekirge istilası söz konusu olduğunu söyleyen Satar, “Bizim ülkemiz için şu anda bir tehdit söz konusu değil. Böyle bir şey olduğunda mutlaka haberimiz olacaktır ve tedbir alınacaktır. İnşallah böyle bir şey olmaz. Çünkü çok büyük bir ilaçlama yapılması gerekir. Ben bunu şu anda tehdit olarak görmüyorum. Bu Afrika çöl çekirgesi ülkemizde görülmüyor. İyi ki de görülmüyor çünkü trilyonlarca sayıda olabiliyor. Bir seferde bir ülkeye girdiğinde hiçbir şey bırakmıyor. Tabi Türkiye’yi tarım ülkesi olarak düşündüğünüzde çok büyük bir zarara uğrayacağımız kesindir ama inşallah böyle bir şey olmayacaktır.” Açıklamasında bulundu.