2021 yılında bu kararlar uygulanacak!

Bu sene corona virüsü salgınının da etkileriyle çok sayıda yeni düzenleme yapıldı. Yılın son günü ise 2021’de hayatımıza girecek değişiklikler belli oldu. Maaşlara uygulanacak olan zamdan, araç sürücüleri ilgilendiren belgelere kadar bir çok alanda farklılıklar yaşanacak. İşte 2021 yılı ile uygulanmaya başlanacak olan kararlar…

Küresel pandemi Türkiye’yi de hem ekonomik hem de sağlık alanında etkiledi. Bu nedenle 2020 yılında pek çok tedbir kararı alındı. 2021 yılı için ise uygulanacak olan kararlar merak ediliyordu. Özellikle özel sektör çalışanı milyonlarca kişi yeni yılda ne kadar maaş alacaklarını araştırıyordu.

Asgari ücrete uygulanacak zam belli oldu

2021 yılı için maaş zam oranları ve uygulanacak olan diğer kararlar belli oldu. Aralık ayında 4 kez yapılan toplantıların ardından 2021’de asgari ücretin 2 bin 825 TL olmasına karar verildi. Diğer yandan memur ve emekliler içinde zamlar 4 Ocak tarihinde ortaya çıkacak.

Araç sahiplerini ilgilendiren düzenleme

Bir araç sürücülerini ilgilendiren yeni bir düzenleme daha yapıldı. Buna göre, 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren ticari araç sürücülerinin psikoteknik belgesi bulundurma zorunluluğu olacak. Belgesi olmayanlara ise para cezası uygulanacak. Psikoteknik test belgesi almak isteyen vatandaşların İl Sağlık Müdürlükleri tarafından yetkilendirilen merkezlerde bazı testlerden geçmeleri gerekiyor. 1 saat süren test sonucunda alınan psikoteknik raporu ile birlikte bir psikiyatri uzmanına muayene oluyorlar. Sonrasında alınan raporlar İl ya da İlçe Sağlık Müdürlüklerince onaylanıyor.

Trans yağ kararı

1 Ocak tarihi ile beraber bisküvi, çikolata ve cips gibi gıda ürünlerindeki trans yağ oranı yüzde 2’yi geçemeyecek.

Vergi muafiyeti

Ocak ayı ile beraber iş yeri olmayan, sanayi tipi makine kullanmadan evde imal ettiği ürünleri internetten satanlar yarından itibaren gelir vergisinden muaf tutulacak.

Milyonlarca öğrenciye müjde

Bu sene uzaktan eğitim gören milyonlarca öğrenciye 2021 yılı müjdesi verildi. Buna göre, yaklaşık 1,5 milyon öğrencinin burs ve öğrenim kredisi ocak ayında yüzde 18 zamlı olarak ödenecek. Lisans öğrencileri 650, yüksek lisans öğrencileri bin 300, doktora öğrencileri bin 950 lira burs veya kredi ödemesi alacak.

Exit mobile version