Kamu

2021’de bankacılık işlemleri değişiyor! Artık görüntülü görüşme yapılacak

Bankacılık işlemlerinde yeni dönem başlıyor. Bankacılık işlemleri için görüntülü görüşme uygulamaya konulacak. Banka çalışanı ve müşteri uzaktan görüşme ile işlem yapabilecekler. BDDK’nın konu hakkındaki bu çalışmasının 2021 yılına kadar tamamlanması ön görülüyor.

Dijital gelişim ile beraber bankacılık işlemlerinde de devrim niteliğinde gelişmeler yaşandı. 2021 yılından sonra ise uzaktan kimlik tespiti yöntemleri uygulanmaya başlanacak. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) tarafından resmen duyurulan yeni düzenlemeye göre; banka çalışanı ve müşteri uzaktan görüşme ile işlem yapabilecekler. Ayrıca ıslak imza zorunluluğu kalkacak ve müşteri olma süreci 10 dakikada tamamlanabilecek. Yapılan işlemlerde güvenlik ve gizliliğin sağlanması içinde şifrelenmiş iletişim kullanılacak.

Hizmet maliyeti düşürülecek

Uygulamanın hayata geçmesiyle bankacılık hizmetlerine daha hızlı ve rahat erişim sağlanacak. Zamandan, maliyetten ve iş gücünden tasarruf edilmesi imkanı doğacak. Müşteri olma süreci en fazla 10 dakikalık bir sürede tamamlanabilecek. Bankalar açısından kağıt ve doküman kullanımının azaltılıp hizmet maliyetinin düşürülmesi sağlanacak. Müşteriler açısından ise esnek, yenilikçi ve açık fikirli müşteri deneyimi fırsatı oluşacak.

Çeşitli ülkelerde kullanılıyor

Görüntülü görüşme ile uzaktan kimlik tespiti yönteminin, Almanya, İspanya, Fransa ve Estonya’da etkili bir şekilde kullanıldığı biliniyor. Türkiye’de ise BDDK tarafından yürütülen düzenleme çalışmasının 2021 yılına kadar tamamlanması öngörülüyor.
Türkiye’de tamamen dijital olarak uzaktan kimlik tespiti yapılabilmesinin önü 26 Haziran 2020 tarihinde 5411 sayılı Bankacılık Kanununda yapılan değişiklik ile açıldı. Söz konusu değişiklik kapsamında, bankalar ve müşterileri arasındaki ilişkilerin, uzaktan iletişim araçlarının kullanılması suretiyle mesafeli olarak gerçekleştirilebilmesi ve müşteri kimliğinin doğrulanmasına imkan veren yöntemler yoluyla kurulacak sözleşmeler ile düzenlenebilmesinin önü açıldı.