2022 Dask Ücreti Ne kadar?
Dask ücreti binanın inşa yılına ve bina yapı tarzı, toplam kat ve daire yüz ölçümüne göre değişmektedir. İstanbul’da 1975 ve öncesi yapılmış bir binanın 100 m2 evi için ödenen Dask sigortası ücreti 320 TL iken, 2000 sonrası yapılan 100 m2 bir ev için ödenen Dask sigorta ücreti ise 282 TL’dir. Dask sigorta ücreti ilden ile değişiklik gösterir.
Dask Nasıl Yaptırılır?
Dask yaptırmak oldukça kolaydır. Bu sigorta hem sigorta şubelerinden hem de banka şubelerinden yapılabilir. Dask yaptırmak için ise sigortayı yaptıracak kişinin
- Kimlik belgesi
- Adresi
- Cep Telefonu
- T.C. Kimlik Numarası
- Tüzel kişi ise vergi kimlik numarası
gerekir. Bunlar sigorta şubesine ya da banka şubesine iletildikten sonra Sigorta yaptırılacak konuta dair bazı bilgiler verilmelidir. İstenen bilgiler ise şunlardır:
- Konutun açık adresi
- İnşa ediliş senesi
- Tapu bilgileri
- Konutun M2 cinsinden yüz ölçümü
- Yapının tarzı
- Yapının kullanım şekli
- Binada bulunan toplam kat sayısı
- Hasar durum bilgileri
sigortanın yaptırılacağı yere bu bilgiler verilmelidir.
Dask Poliçesi Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Dask poliçe sorgulaması birkaç yerden yapılır. Poliçe sorgulamanın yapıldığı yerler ise şunlardır:
- E-Devlet üzerinden sorgulanabilir. E- Devlet’e girerek arama kısmına Dask poliçesi sorgulama yazılır ve çıkan ekranda T.C. kimlik numarası girilerek sigortanın olup olmadığı kontrol edilebilir.
- Dask’ın resmi internet sitesi üzerinden sorgulama yapılabilir. Dask resmi internet sitesine girilerek poliçe sorgulama ve hesaplama kısmına tıklanır. Daha sonra evin bulunduğu il, ilçe, mahalle, bina inşa yılı, kat sayısı, daire yüz ölçümü gibi bilgiler girilir. Bilgiler doldurulduktan sonra sigorta durumu ortaya çıkar.
Dask poliçe sorgulaması yapıldığında Dask poliçe numarası, poliçenin başlangıç ve bitiş tarihi, riziko adres, parsel, sigorta şirketi, sigorta bedeli gibi bilgilere erişilir.
Dask Nedir?
Dask nedir sorusunu cevaplamak gerekirse zorunlu deprem sigortasıdır. Dask sayesinde bulunulan binada deprem, depremden dolayı ortaya çıkabilecek yangın, tsunami gibi risklere ve ortaya çıkabilecek maddi kaybı güvence altına alan bir sigortadır. 1999 yılı ağustos ayında yaşanan Gölcük depreminde yaşanan felaket, ülkemizin deprem riskinin ne kadar ciddi boyutta olduğunu göstermiştir. 27 Aralık 1999 yılında Resmî Gazetede yayınlanan kararla zorunlu deprem sigortası (DASK) hayatımıza girmiştir.
Dask Hakkında Bilinmesi Gereken Önemli Detaylar Nelerdir?
Dask hakkında bilinmesi gereken detaylar şunlardır:
- Dask, devlet tarafından yapılması zorunlu kılınan bir sigortadır.
- Dask’ın her yıl yenilenmesi gerekir.
- Dask sadece binanın zararlarını karşılayan bir sigortadır. Evin, binanın içindeki eşyaların zararını karşılamaz
- Dask poliçesi, deprem sebebi ile meydana gelen hasarları karşılar. Yani depremden kaynaklı oluşan yangın, tsunami, yer kayması buna dahildir.
- Primler ise Dask tarafından ilan edilen bölgesel kat sayılara göre hesaplanır.
- Binanın bulunduğu bölgenin risk oranı, bina yaşı ve metrekaresi ödenecek primi belirleyen unsurlardır.
Dask Sigortası Online Yapılır Mı?
Dask sigortası online olarak da yapılabilir. Dask sigortası yapan sigorta şirketlerinin internet sitesinden yapılabilir. Sayfalarında bulunan Dask sigortası teklifleri al kısmına tıklanır ardından T.C. kimlik numarası ve telefon numarası yazılır. Kişinin T.C kimlik numarasına kayıtlı adreslerden biri seçilir. Daha sonra binanın yapı tarzı, kullanım şekli, dairenin yüz ölçümü, binada bulunan kat sayısı gibi bilgiler girilir. Bu bilgiler de girildikten sonra Dask poliçesi pirimi öğrenilir ve satın alınır.
Dask Sigortası Yapılmazsa Ne Olur?
Dask sigortası yaptırılmazsa olası bir deprem sonrası oluşabilecek hasarlar karşılanmaz. Aynı zamanda Dask yaptırılmadan kişi konutuna doğalgaz, elektrik ve su abonelikleri açamaz. Dask zorunlu bir sigorta olmasına rağmen yaptırılmadığı takdirde herhangi bir maddi cezası bulunmaz.