Ehliyet yenileme ücreti yatırılacak yerler, anlaşmalı bankalar ve internet bankacılığı sistemleridir. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın onayladığı ehliyet yenilme ücretinin ödenebileceği anlaşmalı bankalar aşağıdaki gibidir;
- Şekerbank
- Akbank
- ING Bank
- Aktif Bank
- Albaraka Türk Katılım Bankası
- Kuveyt Türk Katılım Bankası
- Türkiye Vakıflar Bankası
- Ziraat Bankası
- TEB
- Garanti Bankası
- Denizbank
- PTT Bank
Ehliyet yenileme ücreti, eski veya yeni tip sürücü belgesine sahip olma durumuna göre değişiklik gösterir. Eski tip sürücü belgesi olanlar yenileme döneminde 15 TL harç ödemesi yapar. Yeni tip sürücü belgesine sahip olanlar ise 345 TL harç ödemesi yapar.
Sürücüler ödeyecekleri harçları Türk Polis Teşkilatı Vakfı, Gelir İdaresi, anlaşmalı bankalar, internet bankacılığı ile ATM’lerden yapabilirler.
Ehliyet Geçerlilik Süresi Bitince Ne Olur?
Ehliyet geçerlilik süresi bittiğinde ehliyet yenileme işlemleri yapılır. Bunun için izlenmesi gereken adımlar aşağıdaki gibidir;
- Sağlık raporu alınmalıdır.
- Yeni sürücü belgesi çıkartmak için Nüfus Müdürlüğünden veya ALO 199 üzerinden randevu alınmalıdır.
Hastanelerden alınacak sağlık raporu “sürücü olur” onayı vermelidir. Rapor alındıktan sonra Nüfus Müdürlüğü kurumsal web sitesinden randevu oluşturulabilir. ALO 199 çağrı merkezi üzerinden de randevu alınabilir.
Eski tip sürücü belgeleri Karayolları Trafik Kanunun son düzenlemesiyle yıl sonuna kadar kullanılabilecektir. Dolayısıyla eski tip sürücü belgesi kullananlar ehliyetlerini 31 Aralık’a kadar yenilemek zorundalar.
Ehliyet Yenileme için Sağlık Raporu Nasıl Alınır?
Ehliyet yenileme için gereken sağlık raporunun alınabileceği yerler aşağıdaki gibidir;
- Özel hastane ve tıp merkezleri
- Aile hekimlikleri
- Özel sağlık klinikleri
- Üniversitelere bağlı sağlık kuruluşları
Yalnızca ehliyet yenileyenler değil ehliyet alacaklarında sağlık raporu olması gerekir. Ehliyet değiştirmek isteyen eski tip sürücü belge sahipleri yılsonuna kadar bu işlemlerini tamamlamaları biran önce başvuruda bulunmalıdırlar.
Ehliyet Yenileme için Gerekli Evraklar Nelerdir?
Ehliyet yenileme için gereken evraklar, aşağıdaki gibidir;
- Sürücü olur onaylı sağlık raporu
- Eski ehliyet
- Kimlik kartı
- Kan grubu kartı
- 2 tane biyometrik fotoğraf
- Ehliyet yenileme ücretinin ödendiği dekont
- Parmak izi makbuzu
- E-devlet üzerinden alınabilecek adli sicil belgesi
Ehliyet yenileme ücreti, 15 TL’dir. Sürücü belgesinin yenisini isteyen veya kayıp olan ehliyetini yeniden çıkarmak ya da eski tip belgesini yenilemek isteyenler, gereken evraklarla birlikte başvuruda bulunurlar.
Ehliyet Yenilemesinde Yeni Ehliyet Ne Zaman Gelir?
Yenilenen ehliyetin gelme süresi, yaklaşık 1 haftadır. Yenilenen ehliyetler çipli basımlarla Ankara’da üretildiğinden kişilere teslimi zaman alabiliyor. Başvuru sürecinde belirtilen adrese basımı yapılmış yeni ehliyetler PTT kargo kanalıyla teslim edilir. Böylece ehliyet sahibi yaklaşık 1 haftalık zaman diliminde bildirdiği adreste ehliyetini alabilir. Yeni ehliyet için teslim esnasında veya nüfus müdürlüğünde ilave bir ücret istenmez.
Ehliyet Yenileme Ücreti İnternet Üzerinden Nasıl Yatırılır?
Ehliyet yenileme harcının internet üzerinden ödenebilmesi için kredi veya banka kartı ile Gelir İdaresi Başkanlığı’nın kurumsal web sayfası üzerinden ödeme yapılabilir.
Ehliyet yenileme ücreti ödendikten sonra sürücü belgesi yenileme başvurusunun kabulü beklenir. Bu süreçte onaylanan başvuruyla birlikte kişiye 15 günlük geçici sürücü belgesi verilir. Geçici ehliyet belgesi e-devlet üzerinden geçici sürücü belgesi sorgulama ekranından görüntülenerek çıktısı temin edilebilir.