Gündem

2022 KYK borcu nasıl sorgulanır? KYK ödeme erteleme talebi için nereye başvuru yapılır? KYK borcuna ne zaman faiz işlemeye başlar?

Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı olarak hizmet veren Kredi ve Yurtlar Müdürlüğü, üniversite öğrenimini tamamlamak üzere lisans veya önlisans programlarına kayıtlarını yaptırmış olan tüm öğrencilere burs, kredi ve yurt hizmeti sunmaktadır. Çeşitli kriterler çerçevesinde değerlendirilen öğrencilere karşılıksız burs hizmeti ve belirli tutarlar karşılığında yurt hizmeti sunulurken, bazı öğrencilere de mezuniyetten sonra geri ödenmesi koşulu ile kredi hizmeti sunulmaktadır.

KYK tarafından sunulan kredi hizmeti, mezun olan öğrencilerin hayatlarını oldukça sıkıntıya düşüren bir konu başlığı haline gelmiştir. Öğrenim gördükleri bölümlerden mezun olduktan sonra iş bulma konusunda zorlanan öğrenciler, herhangi bir birikimleri olmadığı için KYK kredi borçlarını ödemek adına bir adım atamamakta ve sonuç olarak faiz uygulamaları ile karşı karşıya kalarak mevcut borcun daha da arttığını şahitlik etmektelerdir.

Ülke gençlerinin oldukça zorlu günler yaşamasına sebep olan KYK borçları, son zamanlarda sıklık ile sorgulanan konu başlıkları arasında yer almaktadır. Öğrenciler, KYK borçlarının ne kadar olduğunu ve ilgili borcun ödenmesi veya ertelenmesi için hangi işlemlerin yapılması gerektiğini merak etmektelerdir.

KYK Borcu Nereden Sorgulanır?

Öğrenim hayatında KYK’dan alının kredi hizmeti sonucunda altına girilmiş olan borç yükünün tutarını öğrenmek isteyen gençlerin, T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile e- devlet sistemine giriş yapmaları ve açılan ekranda yer alan arama butonuna KYK yazmaları gerekmektedir. Sıralanan seçenekler arasından “KYK Borç Sorgulama” kısmının bulunması, mevcut borçların görüntülenmesi için yeterlidir.

KYK Borçlarına Faiz Uygulaması Ne Zaman Başlar?

KYK borçlarına, ÜFE oranına göre faiz uygulanmaktadır. Söz konusu uygulama mezuniyetten 2 yıl sonra başlamaktadır.

KYK Borç Erteleme

KYK borcunun ertelenmesini talep etmek isteyen gençlerin, 2 yıllık süre içerisinde e-devlet aracılığı ile KYK borç erteleme başvurusu yapmaları gerekmektedir.