Ekonomi

2022 ÖTV düzenlemesinden sonra sıfır araç indirimleri açıklandı: Sıfır kilometre araçların fiyatları ne oldu?

2022 yılı itibari ile araçlara uygulanacak olan ÖTV matrahları güncellendi. Konuya ilişkin yapılan bu düzenleme, bugün itibari ile yürürlüğe girerek, Resmî Gazete’deki yerini aldı. ÖTV matrahında ki değişikliklerin, araç fiyatlarını nasıl etkileyeceği ise merak konusu oldu.

Sıfır Kilometre Araçların ÖTV Matrahı Limitleri Değişti!

2021 yılının sonlarına doğru yaşanan ani döviz kuru artışından direkt olarak etkilenen otomotiv sektörü ile ilgili yeni dönem itibari ile bir düzenleme getirildi. Bugün itibari ile Resmi Gazete’de yayınlanmış olan düzenlemeye göre sıfır kilometre araçların ÖTV matrah limitleri güncellendi.

Türkiye içerisinde yer alan otomobillerin büyük bir çoğunluğu 1.600 CC’lik kapasitenin altında olan araçlardan oluşuyor. 2022 yılı itibari ile yürürlüğe girmiş olan ÖTV düzenlemesi sonucunda, bu araçlara ara ÖTV matrahları eklendi. Ayrıca mevcut vergi matrahlarında da artışlar yaşandı. ÖTV ile ilgili yapılan düzenlemeler ile birlikte hibrit araç modellerinden bazılarının da ÖTV matrahı arttırıldı. Yapılan matrah artışı düzenlemesinden sonra araçların yeni fiyatları araştırılmaya başlandı.

ÖTV Düzenlemesinden Sonra Araçların Yeni Fiyatları

Bugün itibari ile Resmî Gazete’de yayınlanmış olan ÖTV düzenlemelerinden sonra bazı araçların muhtemel yeni fiyatları şu şekilde hesaplandı:

  • Toyota Corolla 1.5 Vision: 381.903,00 TL
  • Fiat Egea Sedan 1.6 M.Jet 1.300 Urban: 395.361,00 TL
  • Renault Clio Touch 1.0 Tce X-Tronic: 354.278,00 TL
  • Hyundai İ20 T-GDI DCT: 295.460,00 TL

EBS Danışmanlık Yeni Matrah Düzenlemelerini Değerlendirdi!

2022 yılı itibari ile düzenlemeye gidilen konulardan biri olan ÖTV matrahları, sıfır kilometre araç piyasasını direkt olarak etkiledi.

Yapılan ÖTV düzenlemesi EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin tarafından şu sözler ile değerlendirildi: “Yeni ÖTV matrahı düzenlemesi yüzde 25,9 ile yüzde 34,1 arasında değişiklik gösteriyor. Bu oranların yeni fiyatlara yansıtacağı oran ise yüzde 3,33 ile yüzde 16,67 arasında değişecek. Fiyatlara yansıtılan zam oranlarının, yükselmeye devam eden döviz kurları ve enflasyon karşısında uzun süreli dayanmayacağı ortada. Bu düzenleme de konuya ilişkin yapılan diğer düzenlemeler gibi eksik ve yarım oldu. Düzenleme içerisinde yer alan oranlar, yalnızca kısa bir süre içerisinde geçerli olacak. Bu neden ile matrahın dönemsel olarak mutlaka tekrar güncellenmesi lazım.