2022 sigara ve alkol fiyatları nasıl olacak? Tütün ve alkol ürünleri kullanıcılarına çifte zam haberi: Marlbro, Camel…

Geçtiğimiz günlerde sigara başına yaklaşık olarak 2 TL tutarında yapılan fiyat zammından sonra tütün tiryakilerine bir kötü haber daha geldi. 1 Ocak 2022 tarihi itibari ile devreye girmesi beklenen alkol ve tütün ürünü fiyatlarına, çifte zam uygulanabileceği duyuruldu! Bu haber ardına birçok tüketici, tepkilerini sosyal medya hesapları aracılığı ile dile getirdi!

Bandrol Zammı Geliyor!

Geride bırakmış olduğumuz 2020 yılının son aylarında sigara ve alkol ürünlerinin bandrollerine yaklaşık olarak yüzde yüz ile yüzde 400 arasında değişiklik gösteren oranlar yansıtılmıştı. Bu fiyat artışının ardından 2021 yılının başı itibari ile bandrol fiyatlarına bir zam daha uygulanmış ve bu oran yüzde 25 olarak duyurulmuştu. 2022 yılı itibari ile bandrol fiyatlarına bir kez daha zam yapılacağı açıklandı.

Darphane ve Damga Matbaasının 2022 yılının başında, ilgili ürünlerin bandrol fiyatlarına bu kez yüzde 40 ile yüzde 50 arasında değişiklik gösteren zamlı fiyatların yansıtılacağı duyuruldu. Bu haber üzerine sigara ve alkol tüketen kesimde yer alan vatandaşlar, 2022 yılı itibari ile ürünlerin yeni fiyatlarının ne olacağını merak etmeye başladı.

Yaklaşık Olarak 1 Liralık Artış Bekleniyor!

Yaşanan ekonomik dalgalanmalar sebebi ile her hizmetin fiyatının arttırılması, bandrollere de yansıtıldı. Buna göre bandrol üretimi maliyetinin bu dönem içerisinde yaklaşık olarak 6 kat artmış olması, sigara ve alkol ürünlerine de bu maliyet oranlarının zamlı fiyatlar olarak yansıtılmasına sebep olacak. Yeni dönem içerisinde geçerli olacak olan sigara ve alkol fiyatlarının belirlenmesi için yapılması gerek çalışmalar sürerken, bandrol maliyetlerinin sigara başına 1 TL’lik artışa sebep olacağı belirtildi.

ÖTV Zammı Zorunlu Olacak!

Sigara ve alkol ürünlerine, dönem içerisinde açıklanmış olan enflasyon oranlarına göre yıl içerisinde iki kez zam uygulanıyordu. Ancak hükümetin enflasyon ile mücadele kapsamında aldığı kararlar neticesinde, temmuz ayı enflasyonu sigara ve alkol ürünlerine yansıtılmamıştı. 2022 yılı itibari ile sigara ve alkol ürünlerinin fiyatlarının son 6 aylık dönemde ki enflasyon değerinden etkilenmesi amacı ile yapılan çalışmalara göre 2022 yılının başı itibari ile ürünlere ÖTV zammının uygulanması, zorunlu hale getirildi. Buna göre 18 liralık bir sigaranın fiyatının yaklaşık olarak 1,5 lira artış göstereceği duyuruldu.

Exit mobile version