Ekonomi

2023 sezonuna rekor hedefle başlayan turizm sektörü maliyetler yüzünden zorda

Turizm sektörü, 2023’e rekor hedeflerle başlayarak 50.2 milyon ziyaretçi ve 42 milyar dolarlık gelir elde etti. Ancak, maliyet ve enflasyon baskısı altında geçen yıl, kârlarda düşüşe neden oldu. Özellikle Rusya-Ukrayna ve İsrail-Filistin arasındaki savaşın etkisiyle sektörde dengeler değişti.

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu, Euro’nun belirli bir seviyede kalmasıyla maliyet artışlarının karşılanamaz hale geldiğine dikkat çekerek, “Maliyetlerimizin bir kısmını Euro kurunun TL karşısında değer kazanması ile kapatırız. Ancak, bu süreç sınırlıdır ve kârlardaki düşüşün bizim için ciddi bir dezavantaj olduğunu söyleyebilirim” değerlendirmesinde bulundu.

Fiyatlar sadece yüzde 15 artabildi

Kavaloğlu, genel giderlerin ve enerji maliyetlerinin yüksek seviyelere çıktığı bir dönemde, fiyatların sadece yüzde 15 artırılabildiğini belirtti. Ayrıca, yatırımların geri dönüş süresinin uzadığını ifade ederek, “Eskiden yatırımların geri dönüşünü 7-8 yılda alırken şimdi bu süre 18 yıla çıktı” dedi.

Kavaloğlu ayrıca, sektörün Antalya’nın yıl sonu hedeflerine ulaşmak için çaba sarf ettiğini ve 2024’te yeni rekorlara imza atabileceğini söyledi. Türkiye İş Bankası’nın kongrenin ana sponsoru olarak açıkladığı 1 milyar dolarlık kredi desteği de sektöre önemli bir katkı sağlamayı amaçlıyor. İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, turizm sektörüne yönelik 1 milyar dolarlık kredi bakiyesinin önümüzdeki iki yılda 2 milyar dolara çıkmasını hedeflediklerini belirtti. Aran ayrıca, sektörün iki yıl boyunca yatırımlarla geçmesi durumunda 2026’da büyük bir patlama yaşanabileceğine işaret etti.