2023 yılının asgari ücreti ortaya çıktı; eğer bu zam gelirse, asgari ücret artık aylık 7 bin 500 TL olacak!

Emekliler ve memurların ardından temmuz ayında ara zam ile buluşan asgari ücretli çalışanlar, ocak ayında aldıkları yüzde 52’lik zammın üzerine; temmuz ayında yüzde 30’luk bir zam daha almış ve temmuz ayından itibaren olmak kaydıyla net 5 bin 500 TL kazanmaya başlamıştı. Yaklaşan ocak ayı bir kez daha asgari ücret zammının gündeme gelmesine neden oldu. Aralık ayında toplanması beklenen Asgari Ücret Tespit Komisyonu’ndan önce yeni asgari ücreti açıklayan isim ise Yeni Asır Gazetesi’nin yazarı Faruk Erdem oldu.

YENİ ASIR YAZARI FARUK ERDEM, ASGARİ ÜCRET ZAMMINI YAZDI

Yeni Asır’da kaleme aldığı yazısında asgari ücrete ilişkin rakam veren Faruk Erdem, yazısında; “Emekli ve memurların dışında yaklaşık 8 milyon asgari ücretliyi direkt ilgilendiren ancak tüm çalışanların maaşlarını etkileyecek olan yeni asgari ücret de Aralık ayı itibariyle belirlenmiş olacak. Asgari ücretin bugüne kadar artışlarına bakıldığında bir önceki yılın enflasyon rakamının 3-7 puan üzerinde tespit edildiği görülüyor. Ancak 2022 yılında asgari ücret uzun bir aradan sonra Temmuz ayında da artış gördü. Böylece yıllık artış yüzde 90’ı bulurken enflasyonun da üzerinde bir rakam ortaya çıktı” diyerek, enflasyonun geldiği noktayı somut bir şekilde ortaya koydu.

ASGARİ ÜCRETTE YENİ ÇITA 7 BİN 500 TL

Ardından asgari ücretin ocak zammından sonraki seviyesine değinen Faruk Erdem, “Yeni yılın asgari ücretinin de yine enflasyon üzerinde güçlü bir artışla belirlenmesi bekleniyor. Orta Vadeli Program hedefi dikkate alındığında net asgari ücretin 5.500 TL’den en az 7.500 TL’ye yükselmesi bekleniyor. Bunun üzerine çıkacak formüller de bulunuyor. Ancak yeni asgari ücret artışına Aralık ayında toplanacak olan komisyon karar verecek. Komisyon alım gücünü ve enflasyon rakamları ile geçim endeksini dikkate alarak karar verecek. Asgari ücretteki artış diğer çalışanların da maaşlarını yukarı çekecek etki yapacak. Ayrıca 2022’de kaldırılan vergilerin de yine 2023’de de alınmaması uygulanmasının devam etmesi bekleniyor. Böylece asgari ücretlilerden ve diğer çalışanların asgari ücret kadarki gelirlerinden gelir ve damga vergisi alınmıyor” diyerek, asgari ücretteki yeni çıtayı 7 bin 500 TL’ye koydu.

Exit mobile version