2024 oruç fidyesi ne kadar oldu ve kimlere verilir?

Müslümanlık inancına göre bazı sebeplerden dolayı oruç tutamayan insanlar, o günlerin fidyesini ihtiyaç sahiplerine verir. Fidye bedelini ise her yıl Diyanet İşleri Başkanlığı belirleyerek duyuruda bulunur. İnsanların bir öğünde yiyecek yemek için ödenecek asgari tutar fidye olarak belirlenir ve oruç tutamayanlar oruç tutmadıkları gün için fidye ödemesi yaparlar.

2024 Ramazan ayı başladı, oruç tutamayanlar için fidye miktarı merak konusu oldu. İslam dinine göre, Ramazan ayında oruç tutamayan kişilerin ödemesi gereken bir fidye bedeli belirlendi.

Fidye nedir?

Fidye, oruç tutmamanın karşılığında ödenen bir bedeldir. Bu bedel, bir fakiri tam bir gün doyurmaktan ibarettir. Fidye vermek durumunda olan kişi, fidyenin karşılığını para olarak da verebilir.

2024 oruç fidyesi ne kadar?

Diyanet Vakfı aracılığıyla muhtaçlara ulaştırabileceğiniz günlük asgari fidye bedeli 130 TL’dir.

Fidye kime verilir?

Fidye, tıpkı fıtır sadakasında olduğu gibi, yoksul Müslümanlara verilir. Fıtır sadakası ve fidye veren kişi, bu paradan doğrudan veya dolaylı olarak yararlanamaz. Zekat için de aynı kural geçerlidir.

Usûl, bir kimsenin anası, babası, dede ve nineleri; fürû ise, çocukları, torunları ve onların çocuklarıdır. Yine, bir kimse hanımına zekât, fitre ve fidyesini veremeyeceği gibi, hanımı da kocasına bunları veremez. Bunların dışındaki kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar zengin değillerse kendilerine zekât, fitre ve fidye verilebilir.

 Fidye ne zaman ödenir?

Fidye, Ramazan ayı boyunca herhangi bir zamanda ödenebilir. Ramazan ayından sonra da ödenmesinde bir sakınca yoktur.

Fidyeyi kimler ödemek zorundadır?

 

Exit mobile version