Ekonomi

2024 yılı asgari ücreti belirleme çalışmaları nihayete erdi

Asgari Ücret Tespit Komitesi, 2024 yılı asgari ücretini belirleme çalışmalarını tamamlamak üzere. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı bilgilendirmesinin ardından, asgari ücretin bu hafta içinde açıklanması bekleniyor. Yapılan açıklamalarda asgari ücretli, emekli ve memura eşit zam sinyalleri veriliyor. Bu yıl tek bir zam yapılarak asgari ücretin yüzde 50 artışla 17 bin 103 liraya çıkması planlanıyor.

Memur maaşları ve emekli zammı da 3 Ocak 2024 tarihinde refah payı olmadan belirlenecek. Son yıllarda olduğu gibi, emekli zammının memur emeklileri ile aynı oranda artması bekleniyor. Bu kapsamda, Bakan Işıkhan’ın açıkladığı yüzde 50’lik oranın SSK ve Bağ-Kur emeklileri için de geçerli olması öngörülüyor. Ayrıca, kök maaş ve taban aylık düzenlemeleriyle en düşük emekli aylığının 10 bin liraya çıkarılması planlanıyor.

Bu hafta netleşmesi bekleniyor

Asgari Ücret Tespit Komitesi’nin son toplantısının bu hafta içinde gerçekleşmesi bekleniyor. 2024 bütçe görüşmelerinde Bakan Işıkhan’ın ifade ettiği gibi, memur maaşlarının enflasyon farkıyla birlikte yüzde 50 civarında artması öngörülüyor. Asgari ücretli ile SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılacak zammın da bu artışı dikkate alması bekleniyor.

Bu yıl, asgari ücrete yüzde 40 ila yüzde 50 arasında bir zam yapılması bekleniyor. Çeşitli beklentilere göre en yüksek oranın yüzde 50 olması öne çıkarken, bu durumda brüt asgari ücret 20 bin 121 lira, net asgari ücret 17 bin 103 lira ve işverene maliyeti 23 bin 642 lira olacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu temsilcilerinin katılımıyla yapılan toplantılarda, taraflar verileri ve çalışmaları paylaşıyor. Üçüncü toplantının bugün ya da yarın gerçekleşmesi bekleniyor.

Asgari ücret ne kadar olacak?

Asgari ücrete gelecek zam oranlarına göre oluşacak net ve brüt rakamlar ise şu şekilde:

  • Yüzde 35’lik zamda asgari ücret 15 bin 392 lira
  • Yüzde 40’lık zamda 15 bin 962 lira
  • Yüzde 45’lik zamda 16 bin 532 lira
  • Yüzde 50’lik zamda 17 bin 103 lira
  • Yüzde 55’lik zamda ise 17 bin 673 lira olacak.