25 Eylül Koronavirüs vaka tablosu açıklandı! Bakan Koca tüm sorulara cevap verdi!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 25 Eylül Koronavirüs vaka tablosu açıklandı ve “Türkiye'de yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 68” dedi. Paylaşılan koronavirüs vaka tablosuna göre de son 24 saatte 73 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti, ağır hasta sayısı 1601 oldu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de yoğun bakım doluluk oranının yüzde 8 olduğunu açıkladı. 25 Eylül Koronavirüs vaka tablosunu da paylaşıldı. Koronavirüs vaka tablosuna göre; Türkiye’de son 24 saatte 73 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti, ağır hasta sayısı 1601 oldu. Son 24 saatte 1318 kişinin koronavirüs tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 273 bin 282’ye yükseldi.

“SALGINI KONTROL ALTINA ALACAĞIZ”

Bakan Fahrettin Koca, 25 Eylül Koronavirüs vaka tablosuyla ilgili de “Bugün tespit edilen 1.665 yeni hastamız var. Bölgesel çalışmalarımızın neticesini görmeye başladık. Önümüzdeki günlerde yeni hasta sayılarının salgını kontrol altına aldığımızı göstereceğine inanıyorum. Virüsle hep birlikte mücadele edelim” dedi.

“DÜNYADA VAKA SAYISI 33 MİLYONA YAKLAŞTI”

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü’nde düzenlenen basın toplantısında da konuşan Bakan Koca, “Ekiplerimiz ve kentlerin sakinleri tırmanışın düşüşe geçebileceğini ispat etmiştir. Salgın alevlendiği zaman tüm dünyada birden alevleniyor. Virüsün bulaştığı insan sayısı dünyada 33 milyona yaklaşmıştır. Bilim Kurulumuzun bu aylarla ilgili uyarılarını sizlerle birçok kez paylaştık. Tedbirleri uygulanırsak, gripten de korunmuş oluruz” diye konuştu.

“GRİPİ KORONAVİRÜS OLDUĞUNU DÜŞÜNEBİLİRİZ!”

“Koronavirüse karşı aldığımız tedbirleri ihmalsiz uygularsak, virüsün yol açtığı gripten de korunmuş oluruz” diyerek devam eden Koca, “İki virüsle aynı anda mücadele etmek zorunda kalmayız. Sebebi grip olan bazı şikayetlerle siz koronavirüs olduğunu düşünebilirsiniz” ifadelerini kullandı.

GRİP UYARISI

Grip ile koronavirüs’ün belirtilerin aynı olduğuna dikkat çeken Sağlık Bakanı, Grip halsizlik, baş ağrısı, kuru öksürüklerle ortaya çıkan mevsimsel hastalıktır. Aynı şikayetler Kovid19’da da ortaya çıkmaktadır. Asıl düşmanımız olan salgınla mücadele olan zaman azalacak. Karşımızda artık iki virüs var, elimizde ikisini de yenecek üç tedbir bulunuyor; temizlik, maske, mesafe” diyerek uyarılarda bulundu.

“BU TOPLUM SAĞLIK ÇALIŞANINA ŞİDDET GÖSTERENİ DIŞLAR”

Sağlık çalışanlarının omuzundaki yükün çok olduğunu ifade eden Bakan Koca, “Virüs belki size güç yetiremeyebilir sizden bulaştığı kişinin hayatını ise altüst eder, onu bir tek nefese muhtaç bırakır. 1 milyon 100 bini aşkın sağlık çalışanımız bulunuyor. Bu gücü ayakta tutmak salgınla mücadelenin altın kurallarından biridir, omuzlarındaki yükü azaltın. Bu toplum sağlık çalışanına şiddet göstereni dışlar. Toplumun dışlaması hapis kadar büyük bir cezadır. Bizleri layıkıyla görevimizi yerine getirmeye çalıştığını bilin” dedi.

“YENİ TAKVİYELERLE 11 BİN 897 KİŞİYE ULAŞTI”

Günlük test sayımız 110 binin üzerinde olduğunu aktaran Koca, “Filyasyon ekiplerimiz 783 bin 500 kilometre karede virüsün izini sürüyor. Yeni takviyelerle 11 bin 897 kişiye ulaştı. Tedavinin isabeti yeni araştırmalarla belgeleniyor” diye konuştu.

“AŞIYA DAHA BİRKAÇ AY VAR”

Aşı hakkında da bilgi veren Koca, “Aşı ile ilgili haberler teselli değil gerçektir ama önümüzde daha birçok ay var” ifadelerini kullandı.

“VAKA SAYILARINDA DÜŞÜŞ VAR”

Bugüne kadar Türkiye olarak bir çözümsüzlükle karşı karşıya kalmadık” diyerek devam eden Bakan Koca, “6 ilimizde yeni aldığımız kararlarla mevcut imkanlarımızı takviye etmiş olmaktayız. Gün boyunca Samsun, Amasya, Çorum, Ordu ve Sinop’un hastalıkta geldiği noktayı gözden geçirdik. Samsun geçtiğimiz dönemde yükselişteydi, son bir haftada vaka sayısında yüzde 30’dan fazla düşüş sağlandı. Son bir haftada vaka sayılarında Amasya’da yüzde 40, Ordu’da yüzde 30 ; Çorum’da, Sinop’ta ve Tokat’ta yine yüzde 50 düşüş görüyoruz. Samsun yükselişteydi, son bir haftada üçte bir oranında vaka sayısında düşüş sağlandı. Samsun’da vaka sayısı yüzde 30 düştü. Samsun’da yoğun bakım oranı yüzde 77” dedi.

“TÜRKİYE’DE YOĞUN BAKIM DOLULUK ORANIMIZ YÜZDE 68”

Bölgedeki şehirler hakkında bilgi veren Sağlık Bakanı, “Ordu’da yatak doluluk oranımız yüzde 38, yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 69. Sinop’ta yatak doluluk oranımız yüzde 43, yoğun bakım 71. Tokat ‘ta yatak doluluk oranı yüzde 43, yoğun bakım doluluk oranı 70. Türkiye’de yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 68. Filyasyon tüm Türkiye’de önemini korumaya devam edecek. Samsun Şehir Hastanesi’nin ihalesi yapıldı. Yakında inşaatı başlayacak” şeklinde konuştu.

ABD’YE CEVAP: “TÜRKİYE ESKİ TÜRKİYE DEĞİL”

ABD’nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield, Türkiye’deki devlet hastanelerinin ABD ve diğer ülkelerdeki ilaç şirketlerine 2.3 milyar dolar borcu olduğunu ve borcun ödenmemesi halinde şirketlerin Türkiye’den çıkabileceğini söylemesine cevap veren Sağlık Bakanı Koca, “Özellikle sayın büyükelçinin yaptığı açıklamayı talihsiz buluyorum. Maliye bakanlığımız dahil olmak üzere üniversite hastanemizin ilaç ve tıbbı malzemeyle ilgili eskiden gelen borç sorunu çözmek için bir yaklaşımı oldu. Bununla ilgili de görüşmelere başlandı. İlaçla ilgili genel anlamda bir sorunun olmadığı, malzemelerle ilgili görüşmeleri başladı. Sömürge ülkelerindeki yaklaşımları hatırlatıyor. Türkiye’nin eski Türkiye olmadığını hatırlamak isterim” diyerek yanıtladı.

“VAKA SAYISI DÜŞÜŞTE!”

Bir gazetecinin “Vaka sayısında, eğitim alan öğrenciler açısından söylüyorum, herhangi bir artışın olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Türkiye genelinde 3-4 il dışında vaka sayılarında önemli oranda düşüş olduğunu ifade etmek istiyorum. Demin 6 ildeki düşüş oranını ifade ettik. Şu dönemde ayrıca vaka sayısının düşmekte olduğunu, şu anda önemli bir sorun yok. Önümüzdeki haftalarda bilim kurulu değerlendirme yaparak kademeli geçişle ilgili önerisini sunacaktır” diyerek yanıtladı.

SAĞLIK PERSONELİ ALIMI OLACAK MI?

Yeni atamalar olup olmayacağı konusunda gelen soruya ise Koca, Bu dönemde açılan hastaneler oldu ve açılacak hastaneler de var. Önümüzdeki 1-2 hafta içinde alınabilecek personelin ne kadar olacağı, ne zaman alınması gerektiğiyle ilgili bir açıklama olacak. Yani bu yıl alım için çıkmış olacağız” ifadeleriyle yanıtladı.

YENİ TEDBİRLER GELECEK Mİ?

Yeni tedbirlerin gelip gelmeyeceği hakkındaki soruya da Koca, “Bu dönemde ilave daha sert tedbirler almak gibi bir yaklaşımımızın olmadığını ifade etmek isterim. Bu yer yer bazı illerimizde sorun olduğumuzda kurullarımız ilçe, mahalle, köy bazında kısıtlama yetkisi almaya sahip. Türkiye’de ilave yasak düşünülmüyor. Ama bizim tedbirlere uyumumuz çok önemli. Mesafe ve maskeyi önümüzdeki aylarda daha yaygın şekilde olmamız gerekiyor. Ayrıca ilave olarak HES kodunu biliyorsunuz. Bütün vakalarımız uygulamada yer alıyor. Pozitif ve temaslıların hareketini engellemek, izolasyonunu mutlaka sağlamaya çalışıyorum” şeklinde cevaplayarak sözlerini noktaladı.

Exit mobile version