3 corona virüsü aşısı karşılaştırıldı: İşte en etkili Covid-19 aşısı!

Milyonlarca kişinin enfekte olmasına neden olan corona virüsüne karşı 2020 yılının son aylarından aşı müjdeleri verilmişti. Virüse karşı geliştirilen aşılardan hangisinin en etkili olduğu ise merak edilen konular arasında yer alıyor. Pfizer, Moderna ve Johnson & Johnson (J&J) aşıları üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda hangi aşının en etkili olduğu açıklandı.

Pandemi döneminde aşılama çalışmaları devam ediyor. Bu nedenle en etkili aşının hangisi olduğu merak konusu. ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) tarafından finanse edilen çalışmada Pfizer, Moderna ve Johnson & Johnson (J&J) aşıları karşılaştırıldı.

Ek dozda Moderna aşısı daha etkili

458 kişi üzerinde yapılan çalışma sonuçlarında hangi aşının ek doz olarak yapıldığında daha etkili olduğu tespit edildi. Elde edilen sonuçlara göre, J&J ile aşılanmış kişilerde, antikor seviyeleri bir J&J güçlendiriciden sonra 4 kat, Pfizer güçlendiriciden sonra 35 kat ve Moderna güçlendiriciden sonra 76 kat artış gösterdi. Böylece ek dozda Moderna aşısının daha etkili olduğu ortaya konulmuş oldu.

Exit mobile version