GenelSağlık

3 doz BioNTech aşısı olanlar dikkat! Bu yaş grubu için önemli açıklama yapıldı!

Koronavirüsün Omicron varyantı hem küresel çapta hem de Türkiye’de vaka sayılarında büyük bir zıplamaya neden olurken aşı desteğiyle salgın kontrol altına alınmaya çalışıyor. Türkiye’de ise güncel olarak kullanılan aşılar BioNTech, Sinovac ve yerli aşı Turkovac. Diğer yandan, aşılarla ilgili araştırmalar da devam ediyor. Bir araştırma daha BioNTech aşısı için yapıldı ve sonuçlar paylaşıldı.

Fransa’da bulunan bir huzurevi sakinlerinde yapılan yeni araştırmalar, Covid-19’a karşı BioNTech’in 3. dozunun Delta ve Omicron varyantına karşı korumada en az 3 ay etkili olduğunu buldu. News Medical’in haberine göre, iki doz kovid-19 aşısı, daha zayıf nötralizasyon gösterirken bir hatırlatma dozu, vücuttaki antikor seviyesini artırdı.

Sözcü’den aktarılanlara göre araştırmacılar, 2 doz BioNTech aşısı olmuş, 65 yaş üstü 106 huzurevi sakinini inceledi. Katılımcılarının hiçbirinde mevcut veya kalıcı bir bulaşıcı hastalık, son beş yıla uzanan bir kanser teşhisi yoktu. Ayrıca hiçbiri aktif olarak steroid ve/veya immünosupresan kullanmıyordu. Ekip, geçmiş Covid-19 enfeksiyonları veya yüksek antikor seviyeleri hakkında da bilgi topladı.

106 katılımcıdan 47’sinin aşılamadan önce kovid-19 enfeksiyonu öyküsü yoktu, 59’una ise herhangi bir aşılamadan önce kovid-19 teşhisi kondu. Hatırlatıcı dozun ardından antikor verilerini toplamadan önce altı katılımcı hayatını kaybetti ve analiz sırasında 11 katılımcıyla ilgili veriler mevcut değildi.

Toplam 87 huzurevi sakini, üçüncü takviye dozundan üç ay sonra serum örnekleri bağışladı. Araştırmacılar, serum numunelerindeki Immunoglobulin G seviyelerini ve bu antikorların Delta veya Omicron varyantlarına maruz kaldıklarında ne kadar etkili olduğunu ölçtüler.

ANTİKOR SEVİYESİ YÜKSELİYOR

Aşılamadan önce, kovid-19’a önceden maruz kalmamış huzurevi sakinleri, daha önce hastalıktan kurtulmuş olanlara kıyasla daha düşük Immunoglobulin G seviyelerine sahipti. Takviye dozundan sonra her iki grup da yüksek antikor seviyeleri gösterdi.

Kovid-19 enfeksiyonu öyküsü olan huzurevi sakinlerinde T hücre sayısı, hiç maruz kalmayanlara kıyasla daha yüksekti. İki doz aşılamadan sonra araştırmacılar, T hücre tepkilerinin sekiz aya kadar sabit kaldığını gözlemlediler. BioNTech hatırlatıcı dozundan bir ay sonra her iki grupta da S1 reaktif T hücrelerinin sayısı arttı.