Gündem

‘30 Yıl içerisinde tsunami çıkacak’ denildi: Türkiye’den bir il risk altında!

Doğal afetler her zaman tedbir gerektiriyor. Son olarak Birleşmiş Milletler UNESCO yayımladığı rapor tehlikeyi gözler önüne serdi. Rapora göre, 30 yıl içerisinde tsunami yaşanma ihtimali çok yüksek. Ayrıca Türkiye’den bir il tsunami riski altında bulunuyor.

UNESCO tarafından yayımlanan bir raporda 30 yıl içerisinde bir metreden daha yüksek bir tsunami beklendiği belirtildi. Söz konusu ihtimalin neredeyse yüzde 100 olduğu bildirilen raporda risk altında olan şehirler, Marsilya, İskenderiye, İstanbul, İspanya’nın Atlantik kıyısında Cádiz yakınlarındaki bir kasaba olan Cannes ve Chipiona olarak açıklandı.

NTV’de yer alan habere göre, raporda UNESCO, Akdeniz’deki yeni beş risk altındaki şehir ve bölgenin, daha önce açıklanan 21 ülkedeki diğer 40 “tsunamiye hazır” kasaba ve şehre katılacağını belirtildi.

“Tsunamiye hazır” programı ile ilgili açıklamada bulunan Unesco baş tsunami uzmanı Bernardo Aliaga, “2004 ve 2011’deki tsunamiler bir uyandırma çağrısıydı” derken, “2004’ten bu yana çok yol kat ettik. Bugün daha güvendeyiz. Ancak hazırlık konusunda boşluklar var ve iyileştirmemiz gerekiyor, uyarıların ziyaretçiler ve topluluklar tarafından anlaşıldığından emin olmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“Akdeniz dahil okyanusun çoğunu kapsayan 12 tsunami uyarı merkezi kurmak için çalışmalar yapıldı” şeklinde konuşan Aliaga, “Akdeniz dahil çoğu bölgede tsunami riski hafife alınıyor” dedi.

Kandilli Rasathanesi Deprem-Tsunami Bilgi Hattı

Kandilli Rasathanesi Türkiye’deki deprem ve tsunamilere ilişkin olarak şu duyuruda bulunmuştu:

(216) 308 18 68 numaralı telefondan “Deprem-Tsunami Bilgi Hattı” na ulaşarak,
1. Türkiye genelinde meydana gelen büyüklüğü 3,5 ve üzeri son 5 depreme ait bilgilere
2. Türkiye genelinde meydana gelen son 5 depreme ait bilgilere
3. İllere göre bir önceki güne ait deprem bilgilerine
4. Deprem hakkında genel bilgilere
5. Depremler karşısında alınabilecek önlemlere
6. Tsunami hakkındaki genel bilgilere
7. Tsunami karşısında alınabilecek önlemlere
8. Basın bültenine (sistemimizde mevcut olan önemli son depreme ait) ulaşabilirsiniz.