3600 günlük prim ödemesini tamamlayan vatandaşlara, erken emeklilik kapıları açıldı! Tek şart, o tarihten önce sigortalı olmuş olmak!

Sosyal Güvenlik Kurumu, 1999 yılında değişen sigorta kanunu kapsamında mağduriyet yaşayan vatandaşların erken emekli olabileceklerini duyurdu.

3600 Günden Emekli Olmak Nedir?

Gündemde sık sık “3600 günden erken emekli olma” başlığı altında servis edilen erken emeklilik hakkı, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından vatandaşlara tanımlanan yasal bir hak olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu haktan, sigorta başlangıcı 8 Eylül 1999 tarihinden önce olan vatandaşların tümü yararlanabilmektedir.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 1999 yılında değiştirilen sigorta kanunu kapsamında oluşan mağduriyetlerin önlenmesi amacı ile geliştirmiş olduğu erken emeklilik hizmeti, 3600 günlük prim ödemesini ve 15 yıllık sigortalı olma süresini tamamlamış olan kadınlara ve erkeklere sunulmaktadır.

3600 Günden Erken Emekli Olmak İçin Kaç Yaşında Olmak Gerekir?

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sigorta başlangıç tarihi 8 Eylül 1999 tarihinden önce olan vatandaşlara tanımış olduğu 3600 günden erken emekli olma hakkı için bazı yaş kriterleri bulunmaktadır. Bu kriterler, 15 yıllık hizmet süresinin hangi yılları kapsadığına göre değişiklik göstermektedir. Örnek verilecek olursa ilgili hizmet süresini 2022 yılından önce tamamlamış olan erkek bireyin 3600 günlük prim ödemesi kapsamında erken emekli olabilmesi için 55, aynı şartlara sahip olan kadın bireyin erken emekli olabilmesi için ise 50 yaşında olması gerekmektedir.

3600 Günden Erken Emekli Olmak İçin Nereye Başvuru Yapılması Gerekmektedir?

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sigorta başlangıç tarihi 8 Eylül 1999 tarihinden önce olan vatandaşlara tanımış olduğu 3600 günden erken emekli olma hakkı için belirlenmiş olan hizmet süresini ve yaşı sağlayan kişilerin, bağlı bulundukları SGK Müdürlüklerine şahsen başvuru yapmaları veya T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile birlikte e-devlet sistemine giriş yaparak online dilekçe doldurmaları gerekmektedir.

Exit mobile version