40 yaşa yükseltildi: Bu ödemeyi devlet karşılayacak!

Çocuk sahibi olmak isteyenler tüp bebek tedavisi için büyük paralar ödüyor. Bu kapsamda yeni gelişmeler yaşandı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yapılan düzenlemeler ile daha önce 39 olan tüp bebek tedavisinde yaş sınırı 40’a yükseltildi. Gelen bilgilere göre, kalıtsal hastalığı bulunan çiftlerin tüp bebek tedavisi hakkı kapsamındaki genetik tarama tetkikleri de devlet tarafından karşılanmış olacak.

Türkiye’de çocuk sahibi olmak isteyen çiftlere güzel haber geldi. Buna göre, kalıtsal hastalığı bulunan çiftlerin tüp bebek tedavisi hakkı kapsamındaki genetik tarama tetkikleri de SGK tarafından karşılanacak. Ayrıca daha önce 39 olan tüp bebek tedavisinde yaş sınırı 40’a yükseltildi. SGK’nın tüp bebek tedavisini karşılaması için eşlerden birinin en az 5 yıldır sigortalı olarak çalışması ve en az 900 gün prim ödenmiş olması gerekiyor.

Resmi Gazete’de 11 Ağustos 2021 tarihinde yayımlanan düzenlemenin detaylarına ise Habertürk’ten Ahmet Kıvanç köşesinde yer verdi.

Ahmet Kıvanç konu hakkında şu bilgilendirmelerde bulundu:

Tüp bebek tedavisinin karşılanabilmesi için kadının 23 yaşından büyük, 39 yaşından küçük olması şartı değiştirildi. Kadınların yaş sınırı bir yaş uzatıldı. Artık 40 yaşından küçük olanların tüp bebek tedavileri SGK’ca karşılanacak. Tüp bebek tedavisine başlanan kadının embriyo transferinin yapıldığı tarihte 40 yaşından büyük olması durumunda tedavi bedelleri karşılanmayacak. Ancak, kadının 40 yaşından küçük olduğu tarihte düzenlenmiş geçerli sağlık raporunun bulunması ve rapor tarihinden itibaren 30 gün içinde embriyo transferinin gerçekleştirilmesi durumunda tüp bebek tedavisine ilişkin sağlık hizmetleri SGK tarafından karşılanacak.,

Halk arasında erken menopoz olarak da adlandırılan erken yumurtalık yetmezliği (primer ovaryan yetmezliği) sorunu bulunan kadınlar ile sperm yetmezliği bulunan erkekler için artık bu şart aranmayacak.

Kalıtsal hastalığı olan veya bu hastalık için taşıyıcı olduğu belgelenen evli çiftlerin tüp bebek tedavisi ile preimplantasyon genetik tanı (PGT) işlemleri SGK tarafından karşılanacak.

Exit mobile version