45 yaşında emekli olunacak mı? Meclis’ten SSK ve BAĞKUR için yeni emeklilik kararı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 1 Ekim’de açıldı. İlk gündem ise erken emeklilik oldu.

45 yaşında emekli olunacak mı? Meclis’ten SSK ve BAĞKUR için yeni emeklilik kararı- Milyonlarca çalışanı ilgilendiren erken emeklilik yasası ile ilgili olarak Meclis’ten çıkacak karar beklenirken SSK ve Bağkur’lular için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’dan erken emeklilik sinyali geldi.

YAŞ VE PRİM BELLİ OLDU

Erken emeklilikte en çok merak edilen konuların başında prim yani gün sayısı ile emeklilik yaşı önem taşırken 45 yaşında emeklilik olup olmayacağı da merak ediliyordu. Bakan Işıkhan, 5 yıl önce emekli olma hakkının getirileceğini ve Bağ-Kur prim gün sayısının 7200’e indirilmesi için çalışmalar başlattıklarını belirtti. Esnaf erken emeklilik için gün saymaya başladı. Torba yasayla Bağ-Kur’luların prim şartı 9 bin günden 7200 güne inecek.

KİMLER FAYDALANACAK

Yeni erken emeklilik yasa çalışmalarına göre Küçük esnaf, Bağ-Kur ile SSK prim eşitlemesinden yararlanacak, 1800 gün kazanan Bağ-Kur’lular 5 yıl az prim ödeyecek. Esnaf ve Sanatkarlar Odalarına kayıtlı bakkal, kasap, kuaför, ayakkabıcı, berber, kıraathane sahipleri gibi küçük esnaf yararlanacak. Şirket sahibi olan, bilanço esasına göre defter tutan büyük işletme sahipleri yasal düzenlemeden faydalanamayacak.

EMEKLİ PRİMLERİNDE 1999 YILI VE 7200 VURGUSU

Erken emekli olma şartları arasında bazı emeklilik için SGK giriş yılı ve prim sayısına da vurgu yapıldı. 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişi olması ve istenen şartları sağlaması gerekiyor. Yeni düzenlemenin hayata geçmesiyle birlikte geçmişe dönük prim iadesi yapılmayacak. 7200’den fazla prim ödemesi olanlar aradaki farkı talep edemeyecek. Bağ-Kur’dan SSK’ya geçenler de bu sigorta kolundaki çalışması 3.5 yıldan az ve 7200 günü doldurduysa Bağ-Kur kapsamında emekli olabilecek.Prim gününü 7200’e tamamlayan Bağ-Kur’lu kadın 58, erkek de 60 yaşında emekli olacak.

Milyonlar bu yasa için gün saymaya başladı.

Exit mobile version