Editörün SeçtikleriEkonomi

4A, 4B, 4C emeklilerine müjde! En düşük emekli maaşı 15.000 TL sürprizi geldi

Temmuz ayı geldiğinde, Türkiye’deki milyonlarca emekli maaşlarına yapılacak zamı merakla beklenirken emekliler tarafından da yapılan hesaplamalar oldukça fazla araştırılıyor. Emekliler için bu zam, yaşam standartlarını doğrudan etkileyen önemli bir konu haline geldiği belirtilerek Yeminli Mali Müşavir ve ekonomist Muhammet Bayram bu konuda önemli açıklamalarda bulundu. Bayram açıklamalarında önümüzdeki dönemde emekli maaşlarında yüzde 25’ten yüzde 30’a varan bir artış olabileceğini bildirdi.

YÜZDE 30’A KADAR EK ARTIŞ BEKLENİYOR

Emekliler için belirlenen zam oranları, son beş ayın enflasyon verilerine dayanarak yüzde 22,72 olarak garantilendiği ifade edilerek ancak kesin rakamlar, Haziran ayı enflasyon verilerine göre netleşeceği paylaşıldı. Bayram, bu zam oranlarına ek olarak emeklilere refah artışı yapılması gerektiğini savunurken bu durumun da maaşlara yüzde 30’a kadar ek bir artış olarak yansıyabileceğini belirtildi.

8 BİN KÖK MAAŞ ZAMDAN FAYDALANAMAYABİLİR

Bayram, emekliler arasında adaletin sağlanması için kök maaş düzenlemesi yapılması gerektiğini dile getirirken şu an en düşük emekli maaşı 10 bin TL iken, kök maaşı 8 bin TL olan emeklilerin yeni zamdan yeterince faydalanamadığını  ve bu düzenleme ile en düşük emekli maaşının 15 bin TL seviyesine çıkarılması gerektiğini aktardı.

REFAH ARTIŞI

Resmi bir açıklama olmamakla birlikte, Bayram enflasyon farkının refah artışı ile yüzde 30’a tamamlanabileceğini öngörürken Sosyal Güvenlik Kurumu (SSK), Bağ-Kur ve memur emeklilerinin bu artıştan faydalanabileceğini ve aktif olarak çalışan memurlara refah payı verilmesinin beklenmediği vurgulandı.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 15 BİN TL GELİŞMESİ

Bayram açıklamalarının devamında en düşük emekli maaşının 15 bin TL seviyesine ulaşması gerektiğini aktararak bu artışın emekliler için önemli bir rahatlama sağlayacağını ekonomi yönetiminin enflasyonla mücadele ettiği bu dönemde, emeklilerin alım gücünün artırılması gerektiğini bildirdi.