Kamu

4A Hizmet dökümünde yer alıyor: Çalışan herkes kontrol etsin!

Türkiye’de çalışan vatandaşlar emeklilik hayali kuruyorlar. Bunun için vatandaşlar sıklıkla e-Devlet sistemi üzerinden hizmet dökümünü kontrol ediyorlar. Ancak birçok vatandaş 4A hizmet dökümü üzerinde yer alan kodlar hakkında yeterli bilgiye sahip değil.

Çalışan vatandaşların hizmet dökümlerinde kimi zaman Ş,K ve S kodları yer alabiliyor. Hizmet dökümünde S kodu bulunanların ise sigortalılıkları iptal edilerek emeklilik hayalleri suya düşebilir.

Kodlar ne anlama geliyor?

SGK hizmet dökümünde yer alan S sahte işyeri, Ş şüpheli işyeri ve K kontrollü iş yeri anlamına gelmektedir.

Hizmet dökümünde Ş kodu varsa bu iş yerinde sahte sigortalı bildiriminde bulunup bulunulmadığının tespiti için ,iş yeri hakkında Kodun konulmasından sonra 10 gün içerisinde denetim süreci başlatılır. Eğer sahte sigortalı tespiti yapılırsa hizmet dökümündeki ş, s kodu ile değişir. İş yeri sahte olarak kabul edilir. Bu durumda hizmet bildirimleri iptal edilir.

4A HİZMET DÖKÜMÜ NEDİR?

4A hizmet dökümü e- devlet üzerinden çalışanlara verilen hizmettir. Söz konusu belgede sigorta bilgisi, ilk sigorta başlangıç tarihi ve işe giriş çıkış tarihlerine, prim bilgisi gibi sigorta hakkındaki bütün bilgiler yer alır. Hizmet dökümünüze e-Devlet sistemi üzerinden T.C. kimlik numaranız ve şifre bilginiz ile giriş yaparak ulaşabilirsiniz.