6 muhalefet partisi lideri Ankara’da bir araya geldi, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” için imzalar atıldı

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi’nden oluşan 6 muhalefet partisinin liderleri, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi” olarak isimlendirilen mutabakatı imzaladı. Düzenlenen törende “Geçmişe dönmüyoruz, Cumhuriyeti demokrasiyle taçlandıracağız” mesajı verilirken, konuya ilişkin olarak CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek’ten açıklama geldi. Erkek, “Yarının Türkiye’sini inşa etmek için hazırladığımız Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni üzerinde, demokrasinin temel ilkeleri olan istişareyi ve uzlaşmayı esas alan yoğun bir çalışma gerçekleştirdik” dedi.

Partilerin Genel Başkan Yardımcıları Metni Okudu

CHP, İYİ Parti Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi’nin liderleri, partilerinin genel başkan yardımcıları tarafından okunan Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni’ni imzaladı. 6 muhalefet partisinin üzerinde uzlaşma sağladığı metin; CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem ve Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya tarafından okundu.

“Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Neden Yanlıştır?”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi otoriter bir yönetim yaratmıştır. Bu sistemde Anayasadaki tarafsızlık yeminine rağmen parti genel başkanlığı ile devlet ve hükümet başkanlığı birleşmiştir. Yasama yetkisi yürütmeyle paylaşılmış, devletin denetim yetkisi işlevsizleştirilmiştir.” sözlerini dile getirdi. Erkek, konuşmasında ayrıca “Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemi neden yanlıştır?” başlıklı kısımda ise “Bu sistem, yönetimde kişiselliğe ve keyfiliğe yol açmış; Cumhurbaşkanı’na yasama, yürütme ve yargıyı güdümü altına almasını sağlayan çok geniş ve denetimsiz yetkiler tanıyarak otoriter bir yönetim yaratmıştır. Bizler, anayasal devlet anlayışına aykırı, demokratik hukuk devletini temelinden zedeleyen ve egemenliği şahsileştiren bu sisteme karşı çıkıyoruz” dedi.

Parti Liderlerinin Değerlendirmeleri Bekleniyor

Her bir partinin genel başkan yardımcısının söz aldığı konuşmalardan sonra 6 muhalefet partisinin lideri Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni’ni imzaladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra parti liderleri tarafından imzalanan metnin ardından, ilerleyen günlerde muhalefet parti liderlerinin konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunmaları bekleniyor. Parti liderlerinin değerlendirmeleri takip edilecek.

Exit mobile version