65 Yaş Aylığının Şartları Nelerdir?

Türkiye’de 65 yaş üstü vatandaşların ekonomik mağduriyetini önlemek için devlet maaş ödemesi yapıyor. Pek çok vatandaşın yeterli bilgiye sahip olmadığı 65 yaş aylığının ile ilgili olarak araştırmalar yapılıyor. Peki, 65 yaş aylığı şartları nelerdir?

65 yaş aylığını almak isteyenlerin istenilen özellikleri barındırması gerekir. egehaber.comMakalemizde 65 yaş aylığını alacakların başvuru için yapması gerekenler, başvuruda istenilen evraklar, başvuru için uygulanması gereken adımlar ve 65 yaş aylığının miktarı ile ilgili bilgiler yer alır. Başvuruda bulunacaklar, haberimizden gerekli bilgileri öğrenebilirler.

65 Yaş Aylığı Şartları Nelerdir?

65 yaş aylığının şartları bulunmaktadır. Aşağıda 65 yaş aylığının alınması için yapılması gerekenler sırasıyla verilmektedir:

65 yaş maaşının alınması için ilk önce 65 yaşının doldurulması gerekir.
Bununla birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan herhangi bir maaşın alınmamış olması şartı aranır.
65 yaş aylığını alacakların eve sağladıkları gelirin asgari ücretin altında olmalıdır. Kesinlikle elde edilen aylık kazanç asgari ücretin üstüne çıkmamalıdır.
65 yaş aylığının alınması için başka yerden nafaka veya para yardımının alınmamış olması gerekir.
Yukarıda verilen kurallar doğrultusunda 65 yaş aylığını alacaklar, Sosyal Güvenlik Kurumu’na giderek gerekli belgelerle beraber başvuru işlemlerini gerçekleştirebilir.

65 Yaş Aylığına Müracaat

65 yaş aylığına müracaat edilmesi için bazı adımların uygulanması gerekir.egehaber.com Aşağıda bu adımlar tek tek yer alır:
İlk önce 65 aylığını alacaklar, internet üzerinden Aile Bakanlığı’nın resmi adresine girmelidir.
Siteye giriş sağlandıktan sonra 65 yaş maaş başvuru formunun eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulması gerekir.
İnternet üzerinden başvuru formu doldurulup gönderildikten sonra ön başvuru işlemleri tamamlanmış olur.*Daha sonra Mal ve Defterdarlık Müdürlüğü’ne gidilerek istenilen bütün evraklar alınmalıdır. Özellikle başvuruda bulunacaklar, muhtaçlık belgesini muhakkak temin etmelidir.
Bütün belgeler yetkili kurumdan temin edildikten sonra Sosyal Güvenlik Kurumu’na gidilerek talep edilen evraklar teslim edilip 65 yaş aylığı için başvuru işlemleri tamamlanmış olur.
Kurum tarafından bütün belge ve evraklar incelenerek maaşı almaya hak kazananların başvurudan hemen sonra işlemleri yapılır.
Bu sayede ay başı maaşı alma şansını elde edenlerin hesaplarına 65 yaş aylığı yatırılır.
Yukarıda verilen başvuru adımlarının eksiksiz bir şekilde uygulanmasından sonra maaşı alma imkânına sahip olanlar, ihtiyaçlarını karşılamak için 65 yaş aylığını kullanır.

65 Yaş Aylığı Miktarı

65 yaş aylığının miktarı, 3 ayda bir verildiği zamanlarda toplamda 1500 TL olarak hesaplara yatırılırdı. Fakat, artık 65 yaş aylığı vatandaşlara her ay verilmektedir. Bu yüzden şu anda 65 yaş aylığının miktarı 500 TL olarak belirlenir. Maaşı almaya hak kazananlar, her ay 500 TL değerinde 65 yaş aylığı alır. Bu maaşın miktarının artması da mümkündür. Her sene asgari ücretin ve memur maaşlarının artması sonucunda 65 yaş maaşı da doğru orantıda yükselmektedir. Gerekli görülen şartları yerine getiren herkes, 65 yaş aylığını almak için müracaat işlemlerini gerçekleştirebilir.

65 Yaş Aylığı Öğrenme

65 yaş aylığını öğrenmek isteyenler, iletişim kanallarını kullanarak kolay bir şekilde sorgulama işlemi yapabilir. Aşağıda 65 yaş aylığı ile ilgili sorgulama yapacakların kullanabilecekleri kanallar detaylı bir şekilde açıklanmaktadır:
Sorgulama işlemini internet üzerinden yapmak isteyenler, ilk önce “https://www.turkiye.gov.tr” internet adresine giriş yapmalıdır.
Sisteme e-devlet şifresi ile giriş yapıldıktan sonra kimlik doğrulama işlemi için ekrana T.C. kimlik numarası ve şifre yazılmalıdır.
Bu işlemin tamamlanmasının ardından “Sosyal Yardım Bilgileri Sorgulama” sekmesine gidilmelidir.
Sekmeye basılmasının sonucunda otomatik olarak 65 yaş aylığı ile ilgili bütün bilgiler ekrana gelecektir. Böylece 65 yaş aylığı hakkında online bir şekilde sorgulama işlemleri yapılmış olur.
*Bunun dışında sorgulama işlemleri telefon bankacılığı kullanılarak da yapılabilir. Bu işlemin yapılması için cep telefonlarından Alo 144 numaralı Sosyal Yardım hattına bağlanılması gerekir. Bu sayede 65 yaş aylığını alacaklar, müşteri temsilcisinin yardımıyla birlikte bütün soru ve taleplerini ileterek istedikleri bilgiye ulaşabilir.
Yukarıda verilen sorgulama adımlarının atlanılmadan eksiksiz bir şekilde uygulanması gerekir.

65 Yaş Aylığı Ödeme Tarihleri

65 yaş aylığının ödeme tarihleri farklılık gösterebilir. Yani 65 yaş aylığı, maaşı alacakların T.C. kimlik numaralarına göre yatırılır. Genellikle 65 yaş aylığı, her ayın 5’inden 9’una kadar hesaplara yatırılmış olur.egehaber.com Maaşı almak isteyenler, gerekli evrakları temin ederek yetkili kuruma gitmelidir. Zamanında yapılmayan başvuru işlemlerinin sonucunda bir daha hiçbir şekilde hak talep edilemez.

65 Yaş Aylığı Nereden Alınır?

65 yaş aylığını alacaklar, en yakın PTT şubelerine gitmelidir. Çünkü, 65 yaş aylığı Hazine Bakanlığı tarafından PTT şubelerine iletilir. PTT şubesinde hesapları olanlar, PTT Matiklerini kullanarak da 65 yaş aylığını alabilir. PTT’ye 65 yaş aylığını almak için gidenlerin yanlarında nüfus cüzdanlarını da muhakkak bulundurması gerekir. T.C. kimlik belgelerini yanında bulundurmayanlar, hiçbir koşulda 65 yaş maaşını alamaz. 65 yaş aylığını almak için kişilerin kendilerinin gitmesi gerekir. Başkası adına 65 yaş aylığı kesinlikle alınamaz.

65 Yaş Aylığında Gelir Durumu

65 yaş aylığında gelir durumunun kontrol edilmesi oldukça önemlidir. Çünkü, maaşın alınması için istenilen gelirde aylık kazanç elde edilmesi gerekir. Gelir durumunun öğrenilmesi için başvuruda bulunacaklar, gelir testine tabii tutulur. Gelir testinin sonucunda elde edilen aylık kazancın miktarı asgari ücretin altındaysa, başvuruda bulunanlar, 65 yaş aylığını almaya hak kazanır. Gelir testini yaptırmak isteyenler, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına müracaat ederek işlemlerini kolay bir şekilde gerçekleştirebilir. Bu sayede gerekli tespitler ve kontroller yapılarak sahtekârlık durumunun yaşanmasının önüne geçilebilir.

Kaynak: egehaber.com

Exit mobile version