Ekonomi

65 yaş üstü vatandaşlara müjde: Dilekçe veren herkes 1084 TL nakit ödeme alacak! Yaşlılık maaşı

Emekli olarak, yaşlılığını maddi anlamda bir nebze de olsa garanti altına almak çalışma hayatına sahip olan her vatandaşın en büyük hayalleri arasında yer almaktadır. Ancak SGK’nın belirlemiş olduğu sigortalılık süresi, prim ödemesi ve yaş şartını sağlamayan vatandaşların emekli olması mümkün değildir. Bu durumda devreye, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı girmektedir.

Aile ve sosyal Hizmetler Bakanlığı, ülke sınırları içerisinde yaşayan ve çeşitli konularda dezavantajlı sayılan vatandaşlar için birtakım sosyal yardım modelleri geliştirmektedir. Bu yardımların başında da 65 yaşını tamamlamış, kendi ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda olan ve herhangi bir sosyal güvencesi olmayan yaşlı vatandaşları kapsayan yaşlılık aylığıdır.

Yaşlılık Aylığı Nedir?

Yaşlılık aylığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından geliştirilmiş olan sosyal yardım modellerinden biridir. Bu yardım modelinde, yaşı ve fiziksel durumu gereği iş gücü azalmış olan 65 yaş üstü vatandaşlar hedef alınmaktadır. İlgili grupta olan ve ihtiyaç sahibi olduğunu ispatlayan her vatandaş, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından geliştirilmiş olan yaşlılık aylığı yardımını almaya hak kazanmaktadır.

Yaşlılık Aylığı Başvurusu Nereye Yapılır?

Yaşlılık aylığı alabilmek için öncelikle ihtiyaç sahibi olduğunu ispatlamak ve 65 yaşın üzerinde olmak gerekmektedir. Ayrıca SGK ya da herhangi bir kurumdan da emekli maaşı almıyor olmak gerekmektedir. Bu şartları sağlayan vatandaşlar bir dilekçe ve TC kimlik kartları ile bağlı bulundukları İl Müdürlüklerine ya da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvuru yapabilmektedirler.

Yaşlılık Aylığı Ne Kadar?

Yaşlılık aylığı, sene başında açıklanan 2021 enflasyon verileri ve asgari ücret zammı doğrultusunda tekrar hesaplanmıştır. Yeni dönemin yaşlılık maaşı tutarı bin 84 TL olarak belirlenmiştir.