Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında, “TC Ziraat Bankası AŞ ve Tarım Kredi Kooperatiflerince Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin Uygulama Esasları Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği” yayımlanarak yürürlüğe girdi. Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile beraber Bingöl, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Muş ve Tunceli illeri düşük faizli yatırım ve işletme kredisi kullandırılan iller listesine eklendi.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanan tebliğ ile Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri ‘üretime dair düşük faizli yatırım ve işletme kredisi kullandırılacak yeni iller açıklandı. Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğde konuya ilişkin olarak, “Aynı Tebliğin 4 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “Uşak” ibaresinden sonra gelmek üzere “, Bingöl, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Muş ve Tunceli” ibareleri eklenmiştir.” İfadeleri kullanıldı.
Tebliğde yer alan maddeler
Ayrıca tebliğ ile beraber, “zirai kredilendirme belgesi” ibaresi “kredi uygunluk belgesi” olarak değiştirildi. Tarım Makineleri ve Tarım Teknolojisi Araçlarının Deney ve Denetim Esaslarına İlişkin Yönetmelik kapsamında değerlendirilen, kredi uygunluk belgesi veya geçerlilik süresi devam eden zirai kredilendirme belgesi olan tüm tarımsal mekanizasyon araçları için yatırım kredisi kullandırılabilir.
Tarım Makineleri ve Tarım Teknolojisi Araçlarının Deney ve Denetim Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre kredi uygunluk belgesi veya geçerlilik süresi devam eden zirai kredilendirme belgesi olan traktörler için yatırım kredisi kullandırılabilir.
Kredi talep konusu olan ve Tarım Makineleri ve Tarım Teknolojisi Araçlarının Deney ve Denetim Esaslarına İlişkin Yönetmelik esaslarına göre kredi uygunluk belgesi veya geçerlilik süresi devam eden zirai kredilendirme belgesi olan sulama ekipmanları için yatırım kredisi kullandırılabilir.
Kredilendirilecek tarım makinelerinden Tarım Makineleri ve Tarım Teknolojisi Araçlarının Deney ve Denetim Esaslarına İlişkin Yönetmelik kapsamında değerlendirilenlerin kredi uygunluk belgesi veya geçerlilik süresi devam eden zirai kredilendirme belgesinin bulunması gerekir.
Daha önce yayımlanan tebliğde sütçü ve kombine sığır yetiştiriciliği konularında “Adana, Afyonkarahisar, Aksaray, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Burdur, Bursa, Çanakkale, Denizli, Edirne, Eskişehir, Isparta, İstanbul, İzmir, Karaman, Kayseri, Kırklareli, Konya, Kütahya, Manisa, Mersin, Muğla, Nevşehir, Niğde, Sakarya, Tekirdağ, Uşak” illerinde faaliyet gösteren/gösterecek üreticiler öncelikli bölge yatırımı kriterinden faydalanabiliyorlardı.