Ekonomi

75 TL üzerinde ödeme yapanlar dikkat: Bu hakkı kullanarak faturanızı düşürebilirsiniz!

Türkiye’de vatandaşlar yüksek gelen faturalardan şikayet ediyor. Ancak yıllık tüketimi 1400 kWh ve üzeri olan vatandaşlar yani fatura ödemesi 75 TL üzerinde olan vatandaşlar serbest tüketici haklarını kullanabilirler. Serbest tüketici hakkıyla tedarik şirketinizi kendiniz seçebilir ve fatura ödemenizi düşürebilirsiniz.

Elektrik faturası yüksek gelenler serbest tüketici hakları hakkında yeterli bilgiye sahip değil. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yapılan açıklamada, “Elektrik Piyasası Düzenleme Kurulu Kararı ile 2020 yılı için serbest tüketici limiti yıllık tüketimi 1400 kWh ve üzeri olarak belirlenmiştir. Bu rakam her sene başında EPDK tarafından yeniden değerlendirilmekte ve uygun görüldüğü ölçüde düşürülmektedir.” İfadeleri kullanıldı.

Serbest tüketici limitini aşan miktarda elektrik tüketen mesken aboneleri serbest tüketici olma hakkını kullanabilirler. Serbest tüketicilerin lisans almış tedarik şirketlerinden herhangi birisiyle ikili anlaşma imzalaması gerekir. Tüketicilerin ödedikleri fiyat 3 ana unsurdan oluşmaktadır: Enerji bedeli, dağıtım bedeli ile fon, pay ve vergiler. Tüm maliyet unsurları bu bedellerin içerisinde yer almaktadır.

Sayaçları Kim ve Hangi Sıklıkla Okur, Ödeme Bildiriminde Sözleşmeye İlişkin Asgari Hangi Hükümler Yer Alır?

Sayaçlar, en az 25 en fazla 35 günlük dönemlerle dağıtım şirketi tarafından her takvim ayında bir defa okunur.
Belirli bir süre elektrik satın alacağını taahhüt edenlere gönderilecek ödeme bildirimi veya faturalarda taahhüdün süresi, sürenin kaçıncı ayında bulunulduğu ve taahhüdün sona erme tarihi ile taahhüdün bozulması halinde uygulanacak cezai ücret ve/veya cayma bedellerinin uygulama esaslarına ilişkin bilginin bulunması zorunludur.