Manşet

81 ilde Nisan ayında başlıyor: Çipli elektronik etiket verilecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ‘Bina Kimlik Sistemi’nin (BKS) Nisan ayında uygulamaya konulması bekleniyor. Bu kapsamda 81 ilde binalara QR kodlu ve RFID çipli elektronik etiket verilmeye başlanacak. İşte BKS sistemi ile ilgili herkesin bilmesi gereken detaylar…

Türkiye’de ev sahibi olan ve ev satın almak isteyen herkesi ilgilendiren bir gelişme yaşandı. Buna göre, binalarda bodrumu kata çevirme, ilave kat çıkılması, kolon kesilmesi gibi işlemlerin önüne geçilmesi için BKS sistemi uygulamaya konulacak. Uygulama sayesinde binaların periyodik olarak denetimleri de yapılmış olacak.

Ev almak veya kiralamak isteyenler hasar durumuna kolayca ulaşacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü 1.5 senede tamamlanan BKS sistemi ile her binaya QR kodlu ve RFID çipli elektronik etiket verilecek. AA muhabiri tarafından elde edilen bilgilere göre, binalara verilen etiketin teknolojik bir levha halinde binaya monte edileceği öğrenildi. Etiketlerde binada kullanılan tüm malzeme bilgileri ve proje bilgileri de yer alacak. Binadan ev almak isteyenler etiket içerisinde “yapı kullanım kılavuzu”na ulaşabilecek ve binanın depreme dayanaklığını, hasar durumunu öğrenebilecek.

Afet anlarında etiketteki bilgilere ulaşılabilecek

Nisan ayında başlaması planlanan uygulama e-Devlet, Yapı Denetim Sistemi (YDS), Elektronik Beton İzleme Sistemi (EBİS), Yapı Müteahhitleri Bilgi Sistemi (YAMBİS), Mekansal Adrese Dayaı Kayıt Sistemi (MAKS), Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS), Nüfus ve Vatandaşlık İşleri (NVİ) ile de entegre olarak çalışacak.

Binasının durumunu öğrenmek isteyen vatandaşlar kendi ekranları üzerinden gerekli bilgilere ulaşabilecekler. Deprem, yangın gibi afet anlarında bilgilere vatandaş “RFID okuyucu” kısa süre içerisinde ulaşabilecek.