GündemKamu

81 ilde otobüs, metro kullanan tüm vatandaşları ilgilendiriyor: e-Devlet üzerinden başvuru yapmanız gerekiyor!

Türkiye’de pek çok vatandaş toplu taşıma araçlarını kullanıyor. Bu kapsamda 81 ilde geçerli bir uygulama mevcut. Söz konusu uygulama ile vatandaşlar otobüs, metro, tramvay gibi toplu taşıma araçlarını bedava kullanabiliyorlar. Ücretsiz seyahat kartı almak için ise e-Devlet üzerinden başvuru yapılması gerekiyor.

Ülkemizde devlet vatandaşa bazı sosyal desteklerde bulunuyor. Bu desteklerden biri de ücretsiz seyahat kartı. Ücretsiz seyahat kartı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan bir hizmet. Kart sahipleri toplu taşıma araçlarını ücretsiz olarak kullanabiliyor. Ancak kartı almak için ise bazı şartların sağlanması gerekiyor.

Kimler ücretsiz seyahat kartı alabilir:

Şehit yakınları

Vazife malulleri
Ağır engeli olan kişilerin birden fazla olmamak kaydıyla refakatçileri
Gazi ve gazi yakını kişiler
Vatani hizmete bağlı olarak şeref aylığı bağlanan kişiler, eşleri, evli olmayan ve 25 yaşını henüz doldurmamış çocukları, anne ve babaları
% 40 ve üstü engeli olan engelli kişiler
-Devlet sporcusu unvanını almış kişiler

Ücretsiz seyahat kartı hakkında bilinmesi gerekenler

Seyahat kartının içeriğinin değişmesi, çalınması, kaybedilmesi veya herhangi bir nedenle kullanılamaz hale gelmesi durumunda Bakanlık tarafından bedelsiz olarak yeniden düzenlenir.
Vefat edenlerin, evlenenlerin veya yirmi beş yaşını doldurmuş olan çocukların kartları ile herhangi bir nedenle kullanılamaz hale gelen veya geçerliliğini kaybeden seyahat kartları il müdürlüğüne iade edilir.