Editörün SeçtikleriGündem

9.0 şiddetindeki depremi hatırlattı! O şehirde yaşayanlara uyarı: Deprem bekleniyor

Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen ve Kandilli Rasathanesi tarafından 5, AFAD tarafından 4.8 büyüklüğünde ölçülen deprem, bölgeyi etkilerken depremin merkez üssü Soma olarak belirlenirken, yerin 10,24 kilometre derinliğinde gerçekleştiği bildirildi. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nde görev yapan Prof. Dr. Hasan Sözbilir ise deprem hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

SÖZBİLİR’İN AÇIKLAMALARI

Sözbilir açıklamalarında depremin doğu-batı veya kuzey-güney uzanımlı bir fayın kırılmasından kaynaklanmış olabileceğini belirterek bölgedeki iki önemli fay hattının bu depreme neden olabileceğini ifade etti. Ayrıca Sözbilir açıklamalarının devamında şu ifadeleri kullandı:

“Depremin odak mekanizma çözümlerine göre, Soma fayı doğu-batı uzanımlı iken, yaklaşık 10 kilometre kuzeyde kuzey-güney uzanımlı ve MTA haritasında yer alan, ancak diri fay sınıfına girmeyen bir başka fay bulunuyor.”

9.0 ŞİDDETİNDE DEPREMİ HATIRLATTI

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 1919 yılında bölgede 6.9 büyüklüğünde ve 9 şiddetinde bir deprem yaşandığını hatırlatırken bu büyük depremin Soma-Kırkağaç fayından kaynaklandığı düşünülmekte olduğu paylaştı. Bununla beraber günümüzdeki depremin kaynağını tam olarak belirlemek için artçı sarsıntıların ve sismolojik verilerin detaylı olarak incelenmesi gerektiği de aktarıldı.

ÇALIŞMALAR YAPILMALI

Sözbilir söz konusu açıklamalarında depremin kesin kaynağını belirlemek amacıyla bölgedeki fay hatlarında hendek tabanlı paleosismolojik çalışmalar yapılmasının önemine değinerek özellikle Soma-Kırkağaç fayında ve kuzey-güney uzanımlı fay üzerinde bu tür araştırmaların gerçekleştirilmesinin, bölgenin sismik risklerini daha iyi anlamamızı sağlayacağını belirtti.