92. İzmir Enternasyonal Fuarı “Gençlik” temasıyla kapılarını açıyor

Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı olan İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), 92’nci kez kapılarını açacak. İzmir Enternasyonal Fuarı, İzmir’in “2026 yılı Avrupa Gençlik Başkenti Finalisti” olmasına özel “Gençlik” temasıyla düzenleniyor. 1- 10 Eylül 2023 tarihleri arasında 10 gün sürecek etkinliklerle her yıl olduğu gibi ticaret, kültür, sanat ve eğlencenin merkezi olacak. 92. Kez kapılarını açacak olan İEF’in tanıtım toplantısı Kültürpark İsmet İnönü Sanat Merkezi karşısındaki çim alanda gerçekleşti. Tanıtım toplantısına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İZFAŞ Genel Müdürü Canan Karaosmanoğlu Alıcı, Migros Güney Ege Temsilcisi Güneş Fırıldak, FOLKART Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, İzmir Kent Konseyi Gençlik Konseyi Yürütme Konseyi Üyesi Sedef Ünver, Avrupa Gençlik Başkenti Koordinasyon Kurulu üyesi Fulya Yoldaş, İzmir Gençlik Belediyesi Başkanı Kaan Levent Bozdağ katıldı.

SOYER: KEYİFLİ GÜNLER BİZİ BEKLİYOR

Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Enternasyonal Fuarı’nın geçmişten bugüne yaşadığı önemli anlara değinerek, ¨92’nci yılında gençlik temasıyla başlamamızın temel bir gerekçesi var. Cumhuriyet ikinci yüzyılına gençlerle girecek ve biz de bunu taçlandırmak istiyoruz. Gençler birbirinden ilham alsın, kucaklaşsın istiyoruz. O nedenle gençlik teması bizim için mutlaka atılması gereken bir adımdı. Aynı zamanda 2026 Avrupa Gençlik Başkenti Adaylığı başvurumuz var. Kasım ayında 2026’ya ev sahipliği yapacak şehir belirlenecek. Bir yerde de buna hazırlık olsun istedik. Cumhuriyetin ikinci yüzyılına girerken İEF’te gençliği çok daha fazla öne çıkarmak istedik. Bu fuarda, uluslararası tekstil fuarını ilk kez ziyaretçilerimizle buluşturmuş olacağız ve 25 ülkeden 61 katılımcının yer alacağı bir bienal gerçekleşecek. 100 bin metrekare alan hazırlandı. Ziyaretçilerimiz Pakistan Pavyonu’nda zaman tüneline girecek, müzikler, spor oyuncularının temsilcilerinin söyleşileri olacak. Altay, İzmirspor, Göztepe ve Karşıyaka Spor Kulüpleri yer alacak. Gençlerin, sanatın, sporun buluşacağı çok renkli bir etkinlik olacak. İlk kez karnaval tadında renkli bir kortej hazırladık. Başlangıcından sonuna kadar keyifli günler bizi bekliyor¨ açıklamalarında bulundu.

SOYER TÜRKİYE’DEKİ TÜM GENÇLERİ İEF’E DAVET ETTİ

Türkiye’nin bu karamsar ikliminde büyük hayal kırıklığı ve insanların geleceğe dair umutlarının tükendiği günlerden geçtiğini belirten Soyer, ¨Birbirimizle kucaklaşmaya, birbirimizden moral almaya ihtiyacımız var. Türkiye’nin her yerindeki gençlerine sesleniyorum: 1-10 Eylül’de gelin İzmir’e, akranlarınızla buluşun. Heyecanlıyız, 92’nci kez fuarımız kapılarını açtığında Türkiye’ye umut olalım istiyoruz. Türkiye’nin her yerindeki gençlere umut verelim istiyoruz. Gelecek gençlerin elinde çok daha güzel olacak¨ diye konuştu. Konaklama konusunda nasıl bir hazırlıklarının olduğunun sorulması üzerine Soyer, ¨Konaklama konusunda hazırız. Dilerim ki yer bulamayacakları durumlar yaşansın, taşsın. Daha fazlasına ihtiyaç olsun isterim, yüksünmem¨ dedi. Başkan Soyer, sponsorluklar konusunda gelen soru üzerine, “Daha çok talip olmasını tabi ki isteriz. Ancak Migros ve Folkart’a da büyük bir teşekkür borçluyuz. En zor zamanlarda bizi yalnız bırakmıyorlar. Diğer firmalarımızın olmasını da çok isteriz. Ne kadar çok sponsor olursa hizmetin ölçeği o kadar artar” diye konuştu.

‘ONUR VE GURUR DUYDUK’

İEF’in sponsorlarından Folkart’ın Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, “Fuar’ın çok iyi geçeceğini, milyonun üzerinde katılımcı olacağını düşünüyorum. Çünkü çok iyi hazırlık yapıldı. 2016’dan bu yana Fuar’ın ana sponsorluğunu üstleniyoruz. Bu sene de bizi ana sponsor olarak görmek istedikleri için teşekkür ediyorum. Bizim için çok büyük bir gurur ve onur…” ifadelerini kullandı. Sancak’ın oğulları Kerem Sancak ve Fırat Sancak da etkinliğe sponsor olmaktan gurur duyduklarını ve Fuar’ın temasının ‘Gençlik’ olmasından dolayı çok mutlu olduklarını dile getirdiler.

FIRILDAK: BİRLİKTE AYDINLIK YARINLARA İLERLEMEK DİLEĞİYLE

Migros Kuzey Ege Direktörü Güneş Fırıldak, ¨Migros olarak fuara etkinlik sponsoru olarak katılarak bu anlamlı fuara destek olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Gençlerimiz Cumhuriyetin 100’üncü yılına enerji, yenilik getiriyor. Gençlik teması bizim de kurumsal değerlerimizle uyuşuyor. Fuarda da yer verdiğimiz aile projelerimiz bu vizyonumuzun somut bir örneği. Aile kulüpleri sosyal yaşamda daha aktif rol almanın ve hayat boyu öğrenmenin kapılarını aralıyor. Bu organizasyonun gerçekleşmesi için emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu etkinlik sadece ticaret ve ekonomi değil, kültürlerin buluşması, yeniliklerin ortaya çıkması anlamında da önemli bir yer tutuyor. Birlikte nice başarılara ve aydınlık yarınlara ilerlemek dileğiyle¨ açıklamalarında bulundu.

İEF’TE YAPAY ZEKA GENÇLERİ ATATÜRK’LE BULUŞTURACAK

Toplantının açılış konuşmasını yapan İZFAŞ Genel Müdürü Canan Karaosmanoğlu, fuarın geçmişine dikkat çekerek fuardaki etkinliklerle ilgili bilgi verdi. Fuarın bu yıl onur konuğunun Şanlıurfa olduğunu aktaran Karaoosmanoğlu, “Cumhuriyetin 100’üncü yılına özel etkinliklerimiz var. Bunlardan biri de ilk kez yapay zeka etkinliğiyle gençleri Atatürk ile buluşturacağız” dedi.

Öte yandan 92. İEF’in gençlik temasıyla düzenlenmesi nedeniyle toplantıda İzmir Kent Konseyi Gençlik Merkezi Yürütme Konseyi Üyesi Sedef Ünver, Avrupa Gençlik Başkanti Koordinasyon Kurulu Üyesi Fülya Yoldaş  ve İzmir Gençlik Belediyesi Başkanı Kaan Levent Bozdağ fuara ve İzmir’in Avrupa Gençlik Başkenti Adayı olmasına ilişkin açıklamalar bulundular.

Yoldaş, “2026 Avrupa Gençlik Başkenti Projesinde İzmir bu sene finale kaldı. bİz sürecin başından beri çok sıkı çalıştık. İzmir’in gençlik başkenti olması konusunda umudumuz çok yüksek ve bu unvanı alacağımıza inanıyoruz” mesajını verdi.

ULUSLARARASI TEKSTİL BİENALİ’NE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK

Açıldığı günden bu yana ilklere imza atan İzmir Enternasyonal Fuarı, bu yıl da Türkiye’de ilk kez düzenlenecek Uluslararası Tekstil Bienali’ne ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Fuarla eş zamanlı olarak 1 Eylül tarihinde kapılarını açacak Tekstil Bienali’ndeki eserler, Fuar boyunca Atlas Pavyonu’nda sanatseverlerle buluşacak. Yazar, sanatçı Nihat Özdal’ın küratörlüğünde, 25 farklı ülkeden 61 katılımcının yer alacağı Tekstil Bienali; 4 Eylül – 24 Kasım tarihleri arasında Atlas Pavyonu, Pakistan Pavyonu, Agora, Etz Hayim Sinagogu, Alga Çikolata Fabrikası’nda ziyarete açık olacak.

BİRBİRİNDEN RENKLİ KONSER VE ETKİNLİKLER İEF’DE

Fuar boyunca, onlarca konser, tiyatro, yarışma gibi birbirinden renkli etkinlikler gerçekleştirilecek. Ziyaretçiler, eylül akşamlarında keyif dolu anlar yaşamak için her yıl olduğu gibi bu yıl da Fuar konserlerinde buluşacak. Bu yıl İzmir’in Kurtuluşu’nun 101. yılının coşkusu da İzmir Enternasyonal Fuarı’nda yaşanacak. Fuar’ın vazgeçilmezi olan Çim Konserleri’nde birbirinden ünlü sanatçılar sahne alırken Kültürpark 3 No’lu Hol önünde yer alan alternatif sahnede ise rock ve rap müziğin genç, sevilen isimleri fuar ziyaretçileriyle buluşacak. Fuar klasiği haline gelen Mogambo Geceleri’nde de İzmirliler doyasıya eğlenecek.

HABER/ Didar DEMİRCİ

Exit mobile version