97. yılını kutlayan MİT’ten gençlere katılım çağrısı
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), 97. yılını kutlamak amacıyla düzenlenen ‘Temas İstanbul’ sergisini AKM’de ziyaretçilere açtı. Sergide, MİT’in başarıları, zorlu mücadeleleri, olaylar, belgeler, objeler ve dijital içeriklerle tarih içindeki önemli anlara ışık tutuluyor.
Sergi, gizli dinleme ve izleme amaçlı kullanılan çeşitli objeleri de içeriyor ve bu objeler 11 Şubat’a kadar ziyaretçilere sunulacak. Serginin “Gelecek” bölümünde ise MİT Başkanı İbrahim Kalın’ın gençlere teşkilata katılma çağrısı yaptığı hologram mesajı yer alıyor.
Küratörlüğünü Zihni Tümer’in yaptığı sergi, MİT’in 97 yıllık tarihini Vatan, Gelenek, Gelecek ve Gurur başlıkları altında dört farklı kavramsal çerçeveden izliyor. Serginin önceki versiyonunun Ankara’da açıldığını belirten Tümer, İstanbul sergisini teşkilatın yerleşkesinde bulunan ve dış ziyarete kapalı olan müzenin fikriyle yeniden kurguladıklarını ifade ediyor. Ayrıca, çağdaş sanatçıların eserlerine de yer verildiğini belirtiyor.
Sergide yer alan bazı ilginç dinleme-izleme cihazları
Böcek: 2011 yılında dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ikametgahında bulunan ve çoklu priz girişlerine yerleştirilen telsiz vericilerle çalışan gizli dinleme cihazı.
Ayakkabı: 1967-1989 yılları arasında kullanılan ayakkabı topuğuna gizlenmiş telsiz verici kullanımı.
Robot kravat: 1965-1980 yılları arasında kullanılan, operasyonlarda görüntü almayı sağlayan robot kravat.
Kalem: Gizli dinlemeler için üretilen, içerisinde pil yuvası ile ses vericisi bulunan dolma kalem.
Kol saati: Çeşitli operasyonlarda gizli dinleme için sıklıkla kullanılan kablolu kol saatleri.
Tuğla içinde dinleme cihazı: 1965 yılında Avrupa’daki bir Türk Büyükelçiliği’nde ele geçirilen gizli dinleme cihazı tuğla içerisine yerleştirilmiş halde.
Çengil vakası: 1980’de MİT tarafından yakalanan Muzaffer Çengil’in kullandığı baskül ve diğer ekipmanlar.
Telsizler: Aselsan’ın ürettiği ve ilk kez MİT’in kullandığı telsizler, haberleşme güvenliğini artırdı.