Sağlık

Oruçluyken diş fırçalanır mı? Ağız kokusunu önlemenin yolları neler?

RAMAZAN’DA SUYUN ÖNEMİ

Ramazan’da oruç nedeniyle ağız ortamının uzun bir süre kuru kalması ve tükürük miktarının azalmasıyla ağızdaki asidik ortam artıyor. Peki ağız kokusunu önlemek için orucumuzu bozmadan neler yapabiliriz? Diyanet İşleri Başkanlığı’nın boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalama ve diş fırçalamanın orucu bozmayacağı açıkladı. Uzmanlar, ağızdaki yüksek asidik ortamın diş minelerinde aşınma gibi sonuçlara yol açabileceğini belirterek, “Bu nedenle dişler iyi fırçalanmalı. Ramazan’da gün içinde diş fırçalamakta bir sakınca yok. Fırçaladığınız suyu yutmadan, dişlerinizi fırçalayıp iyice tükürerek ağız ortamını hem ferah tutmak hem de bu asidik ortamdan korumak mümkündür” diyor.

ASİTLİ İÇECEKLERDEN UZAK DURUN

Gün içinde zaten asidik ortamı artmış olan ağzımız için iftarda yapılacak en güzel şey orucumuzu su ile bozmak. İftarda asitli içeceklerden uzak durmak hem midemiz hem de ağız sağlımız için büyük önem taşıyor.

GÜN İÇİNDE DİŞ FIRÇALAMAKTA BİR SAKINCA YOK!

Oruçta ağız ve diş sağlığı için neler yapabiliriz;

İftarda ve sahurda asitli ve gazlı içecekler tüketmekten kaçının. İftar ve sahur arasında diş fırçalama süresini normalden biraz daha uzatın, en az 2-3 dakika civarında olmalı. Kesinlikle sert fırçalar kullanılmamalı orta sert fırçalar ve aşındırıcı madde içermeyen diş macunları kullanılmalı. İftar ve sahur arasında su tüketimi olabildiğince artırılmalı.

Bir yanıt yazın