Muğla Haberleri

Ahmet Aras'ın "Dünya kenti Bodrum" hayali gerçeğe dönüşüyor!

Bodrum için çarpıcı açıklamalarda bulunan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, göreve geldiği günden bu güne kadar yaptığı icraatlardan, gelecekte planlanan projelere kadar her konuda düşüncelerini bizimle paylaştı.

Göreve geldiğinizde Bodrum ile ilgili sizi en çok ne şaşırttı?

Aslında şaşırdığım bir nokta olmadı. Çünkü zaten Bodrum’da yaşayan, Bodrum’da çalışan ve Bodrum’un sorunlarını yaşayan, bilen biriydim. Kaldı ki bu göreve aday olurken, tüm bu sorunların çözümüne katkıda bulunma düşüncesinden yola çıktım.

Bodrum’un alt yapısı sizce bu sene de haberlere konu olacak mı? Bodrum’un kaderi sel mi?

Bodrum, turizmin gelişmesiyle birlikte kentsel sorunları da yaşamaya başladı. Çok hızlı nüfus artışı beraberinde kaçak ve düzensiz yapılaşmayı getirdi. Buna ek olarak çıkarılan İmar Barışı gibi uygulamalar, var olan imara aykırı yapılara meşruiyet kazandırarak kelimenin tam anlamıyla “imar yarışı”na dönüştü. Bodrum bugün altyapı sorunları yaşıyorsa, bunun en büyük nedeni bu hormonlu, hızlı ve kontrol edilemez büyümedir ne yazık ki. Bizim göreve geldiğimiz ilk günden bu yana sürekli dile getirdiğimiz ve farkındalık yaratmaya çalıştığımız husus budur. Bodrum’un artık daha fazla büyümeye değil, rehabilite edilmeye iyileştirilmeye ihtiyacı var. Bodrum’u gerekirse Bodrumludan korumamız gerekiyor. Sorunuza gelince, yağmurların başlamasıyla birlikte taşkınlar yine olacaktır. Biz Belediye olarak bunun can ve mal kaybına sebebiyet vermemesi için inanılmaz bir gayretle çalışıyoruz. Fakat sorunun kalıcı çözümlere ihtiyacı var. Öncelikle dağlardan kent merkezine inen suyun akışını önlemek adına sel kapanları şart. Bu konuda DSİ ile sürekli istişare halindeyiz. 2019 yatırım planına bir sel kapanı projesinin dahil edildiğini öğrendik. Tabii bunun bir an önce uygulamaya geçmesi en büyük dileğimiz. Büyükşehir Belediyemiz dere ıslahı yaparken, biz de ekiplerimizle dere kanallarını ve mazgalları mümkün olan en hızlı şekilde temizlemeye çalışıyoruz. Tek isteğimiz, Bodrum’un gündeminden su taşkını sorununu tamamen çıkarmak. Bunun için her şeyi yapacağız.

Kaçak yapılar ile ilgili hükümetten aldığınız desteği nasıl değerlendiriyorsunuz?

Biz göreve geldiğimiz gün ilk iş olarak Bodrum’da kaçak yapılaşmaya karşı mücadele seferberliği başlattık. Belediyemizin sorumluluk alanında tek bir kaçak ve yasa dışı uygulamaya taviz vermeyeceğimizi, bu konuda hiçbir istisnaya göz yummayacağımızı kesin bir şekilde ifade ettik. Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum’un Bodrum’a gelmesi ve imara aykırı yatırımları incelemeye almasıyla birlikte bu mücadelemizde büyük bir aşama kat ettik. Bizim elimizi güçlendiren ve umut veren bir adım oldu. Bodrum adına teşekkür ediyorum.

Yıkım kararları ardında yapılarında sorun çıkanlar diken üstünde bize ne zaman sıra gelecek tedirginliği yaşayanlar var ? Yıkım süreci nasıl devam edecek belli bir programı var mı?

Yıkımlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Bodrum Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ve Yapı Kontrol Birimi ekiplerinin gözetiminde devam ediyor. Bodrum Belediyesi olarak biz kaçak yapılaşma ile mücadelemize hız kesmeden devam ediyoruz. Öte yandan yapılacak her yatırımın Bodrum’un dokusuna, mimarisine, doğasına ve kültürüne uygunluğunu denetlemekten de vazgeçmeyeceğiz.

Herkesin bir Bodrum hayali var Ahmet Aras’ın Bodrum hayali ne? Bu hayal hep böyle miydi işletme sahibi Ahmet Aras ile Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın Bodrum hayali aynı mı?

Ben 300 yıldan bu yana Bodrum’da yaşayan bir ailenin ferdiyim. Belediye Başkanı ya da bir turizmci olmam Bodrum için düşüncelerimi, hayallerimi değiştiremez. Ben bir Bodrumluyum. Bodrum’un kadim tarihini, zengin kültürünü, doğasını, çevresini, insanını tanıyan, bilen bir insanım. 80’li yıllardan itibaren Bodrum’un yaşadığı dönüşüm, beni bir Bodrumlu olarak mutlu etmiyor. Böyle bir Bodrum fotoğrafı görmek istemiyorum. Hızla metropole dönüşen bir Bodrum görmek istemiyorum. Bodrum’un artık daha fazla büyümeye ihtiyacı olmadığını düşünüyorum. Ben, Cevat Şakir’in ‘başka yerlerde ölüp nur içinde yatılacağına, burada nur içinde yaşanır” dediği Bodrum’u yaşamak ve yaşatmak istiyorum. Bunun için de elimden gelenin en iyisini yapacağım.

Bodrum bir dünya markası şehir. Sizin dünyadaki tanıtım için eylem planınız var mı?

Bodrum’u var olan muhteşem tarihi, kültürel, doğal zenginlikleri ve değerleriyle yüceltecek, tüm dünyaya tanıtacak ve özellikle de dört mevsim turizm yapılan bir çekim merkezi haline getirecek projelerimiz var. Biz büyük düşünüyoruz. Küçük, palyatif çözümler değil, kalıcı, Bodrum’a hak ettiği yere taşıyacak büyük proje ve fikirler üretmekten yanayız. Doğası, çevresi, denizleri kirlenmeyen, tüm dezavantajlı grupların yaşama huzurla katılabildiği, geleceğe dönük, çocukların, kadınların, gençlerin ve her gelir grubundan insanın imkanlarından yararlanabildiği, geleceğe umutla bakan, özgün mimarisiyle bir gelenin bir daha gelmek için can attığı, yerel değerlerini yaşatan, koruyan ve onlarla birlikte kalkınan, kadim kültürünü, derin tarihini, tarımını, üretenini turizmle entegre eden bir kent hayal ediyorum. Gerçek anlamda bir dünya kenti Bodrum hayal ediyorum.

20 sene oldu projesi çıkalı. Hala Bodrum otogarı şehir dışına taşınmadı. Bu konuda görüşlerinizi alabilir miyiz?

Şu an yeni otogar inşaatımız büyük bir hızla devam ediyor. Muğla Büyükşehir Belediyesi‘nin projesi, 2020 yılında tamamlanacak ve Bodrum’un yeni, kendi enerjisini üreten, otogarı hizmete girecek. Otogarın tamamlanmasıyla birlikte Bodrum merkez trafiğinin büyük ölçüde rahatlayacağını düşünüyoruz. Bu arada Bodrum Belediyesi olarak bizim de eski otogar alanına dair projelerimiz tamamlanma aşamasına geldi.

Turgutreis-Yalıkavak yolu ve Yalıkavak-Torba yolu halk arasında Ölüm Yolu olarak anılıyor. Artık kasabalar arası bile duble yollar varken yazın 1 milyona yaklaşan nüfuslu bir beldede duble yol yapmak mümkün değil mi?

Karayolları’nın bir yol projesi var. Bodrum’da trafik yoğunluğunu rahatlatacak bir projenin her şeyden önce kentimizin dokusuna, doğasına zarar vermemesi önceliğimizdir. Biz Bodrum’da yeni rant alanlarının oluşturulmasına karşıyız.­ Öte yandan Bodrum’da yaşayanların ve her yıl Bodrum’a tatil amacıyla gelen insanların yaşamını kolaylaştıracak adımların da destekçisiyiz. Her konuda olduğu gibi bu konuda da halkın beklenti, talep ve önerilerini dikkate alarak ortak bir akılda buluşabileceğimizi düşünüyoruz.

Bordum-Turgutreis yolunda birçok büyük döner kavşak var. Biri hariç diğer kavşaklara bir tane çiçek bir tane ağaç konamaz mı?

Belediyemiz Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri, yaz kış gözetmeden Bodrum’un peyzajını, yeşil alanlarını, parklarını ve yollarını güzelleştirmek için çalışıyor. Bir program dahilinde çalışmalarımız sürdürülüyor. Biz Bodrum’da “doğa kazanacak” diyerek yola çıktık. Bu anlayışı da kentimize hakim kılmak için çaba gösteriyoruz. Buna yollarımız, kavşaklarımız da dahil. Bu tür düzenlemeler yapılırken, diğer kurumların iş programına da dikkat etmemiz şart. Örneğin şu anda yine Karayolları’nın yol çalışmasını bekliyoruz. Dört kavşakta, çiçeklendirme ve ağaçlandırma çalışması yapacağız hemen akabinde.

Tüm dünyada hatta Bodrum’un kapı komşusu Yunanistan da kışın sahiller ve hatta sığ olan denizin 10 metresi tırmıklı traktör veya özel yapılan taş-çöp temizleme araçları ile temizlenir. Bu çok masraflı olmayan ama turist memnuniyetini çok çok arttıran bir iştir. Bu yapılamaz mı?

Bizim göreve başladığımız tarih 1 Nisandı. Aynı zamanda sezona girdiğimiz bir dönemdi ve belediyecilik hizmetlerini de bu doğrultuda ve çok kısa bir zamanda planlamak durumundaydık. Bodrum’u sezona hazırlamak ve acil öncelikli sorunlara bir an önce çözüm üretmek için harekete geçtik. Gerçekten yoğun bir dönemdi. Bir aksaklık ve sorun yaşamadan sezonu bitirdik. Şimdi önümüzdeki sezona hazırlanıyoruz. Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü Temizlik İşleri ekiplerimiz, halk plajları ve sahillerde temizlik konusuna büyük önem veriyor. Burada söz konusu olan sadece kıyılarımız değil, Bodrum Yarımadası’nın geneli aslında. Biz Bodrum’da çöp sorunu yaşanmasını istemiyoruz. Bu konuda projelerimizi hazırlıyoruz. Stratejik planımıza da bu hususu dahil ettik. Modern bir çöp, atık toplama sistemi oluşturarak kentin her mahallesini, her sahilini çiçek gibi yapmak istiyoruz.

RING seferi Ortakent, Gümüşlük, Yalıkavak, Gündoğan, Türkbükü, Gölköy, Torba, Bodrum yapar. Ortakent Turgut reis ayrı bir hat açılır. Bodrum’da yaşayanların böyle bir isteği var. Bodrum’da ulaşım için ne gibi bir eylem planınız var?

Bodrum’da ulaşımı yaya ve bisiklet yolu ağırlıklı düzenlemek en öncelikli hedeflerimiz arasında. Tabii ilk olarak altyapı yatırımlarımızı tamamlamamız gerekiyor. Turgutreis’ten başlamak üzere dev altyapı yatırımlarını Büyükşehir Belediyemizin öncülüğünde hayata geçireceğiz. Akabinde başta ulaşım olmak üzere, Bodrum’un yaşadığı kent sorunlarına eğilerek kalıcı çözümler üreteceğiz. Bu konuda çalışan çok güçlü bir ekibimiz var.

Genel Yayın Yönetmeninden notlar : 

Değerli başkan Ahmet Aras‘ın verdiği cevaplar çok içten ve samimi olarak bizi memnun etti. Bodrum‘u 300 yıllık köklü bir ailenin ferdi ve Bodrumlu olarak yaşamış, görmüş, işletme sahibi gözüyle de yaptığı birçok tesbiti uygulamaya hazır bir başkanla görüştük. Bodrum’un emin ellerde olduğunu gözlerimizle gördük ve ikna olduk. Sokakları pırıl pırıl, esnaf – belediye ilişkisi en üst seviyede. 

Ege Haber ekibi olarak, büyük sorumlulukların omuzlarına yüklendiğini gözlemlediğimiz Ahmet Aras Başkanımıza ve hizmetleri ile göz dolduran Bodrum Belediyesi çalışanlarına bundan sonraki çalışmalarında başarılar diliyoruz.

Bir yanıt yazın