İzmir HaberleriYaşam

Karşıyaka Belediyesi İklim Değişikliğine Hazırlanıyor

Karşıyaka Belediyesi iklim değişikliğinin zararlı etkilerine karşı ‘İklim Değişikliği ve Uyum Birimi’ kurdu

Karşıyaka Belediyesiİklim Değişikliği ve Uyum Birimi’ni kurarak gelecek için önemli bir adım attı. Dünyanın geleceğini tehdit eden iklim değişikliğinin zararlı etkilerine karşı önlemler almak üzere kurulan birim, İzmir’de ilk olma özelliğini taşıyor. Karşıyaka Belediye Meclisi’nde alınan kararla faaliyete geçirilen birim ayrıca Türkiye genelinde de iklim alanındaki çok az sayıdaki örnekten biri oldu.

Karşıyaka Belediyesi’nden iklim değişikliğine hazırlık için önemli adım

İklim Değişikliği ve Uyum Birimi’ iklim değişikliğinin zararlı etkilerine karşı önlemler alarak karbon ayak izini azaltmayı hedefliyor. Karşıyaka Belediye Meclisi’nde alınan kararla faaliyete geçirilen birime ilgili müdürlüklerden uzmanlar dahil oldu. İzmir’de ilk olma özelliğini taşıyan ‘İklim Değişikliği ve Uyum Birimi’ ayrıca Türkiye’de de az sayıda örnek arasında yer alıyor.

İklim değişikliğinde eylem planı hazır

İklim Değişikliği ve Uyum Birimi öncelikle Başkanlar Sözleşmesi (Covenant of Mayors) kapsamında ‘Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı’ hazırlayarak faaliyetlerine başlayacak. Karşıyaka özelinde iklim değişikliği ile ilgili riskleri ortaya koymak için çalışacak birim, belediye tarafından gerekli tedbirlerin alınmasını, kentin şartlarını da dikkate alarak uygun iç ve dış politikaların belirlenmesini sağlayacak. Küresel ısınmanın ve beraberinde gelen iklim değişikliğinin temel sorumlusu olan ‘karbon ayak izini’ azaltmaya yönelik stratejiler geliştirecek birim, bireyleri teşvik etmek ve bilinçlendirmek için eğitim faaliyetleri de düzenleyecek. İklim Değişikliği ve Uyum Birimi; iklim değişikliği ile ‘mücadele’ kadar önemli olan ‘uyum’ odaklı çalışmalarını destekleyecek. Bu kapsamda kurumsal düzeyle sınırlı kalmayıp çalışmaların İzmir ve ülke çapında yaygınlaştırılması için de öncü bir misyon üstlenilecek. Faaliyetler çerçevesinde yurtiçinde ve uluslararası çapta ilgili kurumlarla bilgi alışverişinde bulunulacak ve İzmir Büyükşehir Belediyesi, yerel yönetimler ve sivil toplum örgütleri ile iş birlikleri kurulacak.

Yerel yönetimlere büyük sorumluluk düşüyor

İklim değişikliğiyle mücadele etmek ve uyum planları geliştirmek için örnek bir adım attıklarını belirten Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay şöyle dedi: “Paris Anlaşması’nın ortaya koyduğu vizyon çerçevesinde 2030 yılına kadar küresel ısınmayı 1,5 derece sınırında tutmak için yerel yönetimlere büyük sorumluluk düşüyor. Bu amaçla kurduğumuz uzman ekip, Sürdürülebilir Enerji ve iklim Eylem Planımızı hazırlayacak ve iklim değişikliği ile mücadele, zararlı etkilerin yönetilmesi ve kentimizin hem mevcut hem de olası tehlikelere karşı hazırlıklı hale gelmesi için çalışmalar yürütecek. Temel hedefimiz başta kentimizi ‘dirençli’ hale getirmek, ardından da yapacağımız çalışmalarla diğer yerel yönetimlere ve ülkemize örnek olabilmektir”.

Bir yanıt yazın