Gündem

Ege’de sıcak gelişme! Türkiye savaş düzeni aldı!

Türkiye Doğu Akdeniz'deki haklarını korumak için bütün gücünü sahaya sürmeye hazır olduğunu Yunanistan ve destekçilerine ilan etti.

Türkiye, Doğu Akdeniz’deki haklarını korumak için ciddi adımlar atmaya devam ediyor. Türkiye, Yunanistan ve destekçisi olan ülkelerin, kararlılığını görmeleri için son 1,5 ayda 15 tatbikat yaptı. Uzmanlar Türkiye’nin Ege ve Akdeniz’deki konumlanışını tatbikattan çok bir savaş tertibine benzetti.

Fırkateynler, hücumbotlar, İHA-SİHA’lar, denizaltılar ve çıkarma gemilerinin yanında birçok askeri unsurun bölgede konuşlandığı bildirildi. SAT-SAS ve Amfibi Hücum timlerinin hazırlık seviyelerinin ölçüldüğü tatbikatlara Hava Kuvvetlerinin de eşlik ettiği biliniyor. 

Emekli Tümamiral Dr. Ali Deniz Kutluk, bölgede yaşanan gelişmeler askeri manevradan çok daha fazla anlam taşıyor. Türkiye’nin askeri gücüyle gövde gösterisi yaptığını ifade eden Kutluk; “Doğu Akdeniz dediğimiz Kıbrıs etrafında, gerek Rodos doğusunda, Girit güneyinde hatta batısında Türkiye son 3 aydır yoğun tatbikatlar yapıyor. Askeri gücünün oralara erişilebilir olduğunu muhataplarına bir anlamda gösteriyor. Bunların bazıları planlı faaliyetler, bazıları yabancılarla geçiş tatbikatıdır (PASEX). Yunan’ın Fransa ile yaptığı PASEX bunun ötesinde bir şey değil. ABD ile de yaptı. Ardından aynı gemi ile bizimle de yapıldı. Normalde gemiler A noktasından B noktasına giderken yoldaki müttefiklerle böyle tatbikatlar yaparak kendileri için maliyetli olan notamlama, hava savunma, yedek gemi getirme gibi işlemlerden PASEX’te kolaylık elde ediliyor. Genellikle PASEX’ler dostluk ilişkisinin varlığını da gösterir” ifadelerini kullandı.

Kutluk; “Normalde deniz varlığınızı arttırdığınız zaman ‘burası benim çıkar alanım, buraya gireni üzerim’ mesajını verirsiniz. Burada 6 Ağustos’tan beri olanlara bakarsak faklı bir durum var. ABD’nin müdahale etmesiyle sonuçlanan Mısır-Yunan deniz yetki alanı anlaşması sonrası gemilerimiz tatbikat formunda bulunmuyor.

“TÜRKİYE VURACAĞI ANA KADAR GÜCÜNÜ GÖSTERMEYECEK”

Gemiler savaş konuşlanmasına geçti. Gerçek bir savaş şartlarında bölgede bulunuyorlar ve tatbikat yapmıyorlar. Tersine, kendilerinin farkedilmesini engelleyecek tedbirler alarak denizde bir savaşın oluşması ihtimaline karşı hazırlıklı bulunuyorlar. Dolayısıyla bu bir tatbikat konumu değil, savaş tertiplenmesidir. Teknik tabirle, stratejik konuşlanmadır. Bundan sonraki adımın çatışma olacağı varsayımına göre yapılmış bir tertiplenmedir.

Türkiye vuracağı ana kadar gücünü göstermeyecek. Türkiye vurduğu anda anlayacaklar gücünü. Türkiye o ana kadar saklı tutacaktır. Boksör sağ yumruğunu nasıl saklar, sol yumruk açar, sağ yumrukla vurunca devirir” diye konuştu.